Fii Creativ

Bananierul – sfaturi practice de ingriire

Există zeci de specii și soiuri de banani. În timp ce aceste plante fructifere tropicale sunt denumite în mod obișnuit copaci, sunt plante erbacee imense din punct de vedere tehnic, ceea ce înseamnă că nu au o tulpină lemnoasă. În schimb, au tulpini cărnoase, verticale, din care cresc frunze mari, alungite, verzi strălucitoare. Florile spectaculoase apar de obicei în primăvară, dând loc fructelor cărnoase, alungite, verzi sau galbene.


Indiferent de mărimea curții sau a casei, cu siguranta există un banan pentru a se potrivi. În plus, acestia se pot dezvolta foarte frumos daca au suficientă lumină, deși de obicei nu prea dau fructe în interior.
Bananierii au în general o rată de creștere rapidă și ar trebui să fie plantați primăvara.


Îngrijirea Bananierului


În timp ce majoritatea speciilor cresc cel mai bine în climă caldă, există și banani oarecum rezistenți la frig . Dacă plantați bananul în aer liber, alegerea locului potrivit de plantare este esențială pentru a facilita îngrijirea. Cultivați această plantă într-o locație în care va fi ferită de vânturile puternice, deoarece este foarte susceptibilă la frunzele deteriorate. Pregătiți-vă locul de plantare amestecând compost în sol si asigurați-vă că aveți suficient spațiu pentru înălțimea și răspândirea speciei particulare.

În timpul sezonului de creștere (primăvara până în toamnă), bananierii au nevoie de mai multa apa. S-ar putea să trebuiască să udați zilnic, mai ales pe vreme caldă, pentru a menține umiditatea adecvată a solului. De asemenea, plantele vor avea nevoie de fertilizare regulată pe tot parcursul sezonului de creștere. Bananele se formează la sfârșitul verii. Odată ce fructul este verde, dar plin, poate fi tăiat tulpina și plasat într-un spațiu răcoros și uscat pentru a termina maturarea.

Majoritatea tipurilor de plante de banane preferă să crească în plin soare , ceea ce înseamnă cel puțin șase ore de lumină directă a soarelui în majoritatea zilelor. Cu toate acestea, unele soiuri se pot arde ușor și se vor descurca mai bine la umbra parțială.


Sol


Aceste plante iubesc solul bogat organic, profund, cu un drenaj bun și un pH ușor acid al solului. De obicei, au o toleranță slabă la sare în sol.

Apă


Bananierii sunt tropicali și provin din pădurile tropicale, așa că au nevoie de multă apă și umiditate în aer. Se descurcă cel mai bine atunci când sunt plantați în grupuri destul de apropiate, deoarece acest lucru ajută la menținerea umidității în frunze. Udați regulat pentru a vă asigura că solul rămâne uniform umed, dar nu ud. Evitați udarea excesivă, care poate provoca putrezirea rădăcinilor.
Temperatura și umiditatea
Aceste plante prosperă în condiții calde și umede, dar nu le plac temperaturile extreme. Chiar și speciile de banane rezistente și tolerante la frig preferă temperaturi consistente. Temperaturile reci și condițiile uscate pot determina plantele să moară rapid. Pentru a crește nivelul de umiditate , pulverizati apa pe frunze.


Îngrăşământ


Aplicați un îngrășământ echilibrat în mod regulat pe tot parcursul sezonului de vegetație, urmând instrucțiunile de pe etichetă. De asemenea, amestecați compostul în sol anual pentru a crește nivelul de materie organică.

Tipuri de banani


Există aproximativ 70 de specii și chiar mai multe soiuri de banani, inclusiv:
Musa acuminata, Bananier pitic asiatic :
Această specie atinge o înălțime de aproximativ 12 până la 20 de cm si este adesea cultivată pentru frunzele sale ornamentale datorită frunzelor sale în formă de paletă, care pot ajunge la aproximativ 6 până la 10 cm lungime.

Musa ornata:

Denumită în mod obișnuit ca banana înflorită, această specie este cultivată mai ales pentru valoarea sa ornamentală; fructele sale mici nu sunt consumate de obicei.


Musa basjoo:

Cunoscută sub numele de banană japoneză , această specie are o toleranță la frig destul de bună și atinge o înălțime de aproximativ 6 până la 14 m.


Tunderea


Înainte de fructele bananierului, tăiați-l, astfel încât să existe o singură tulpină principală. După ce a crescut de șase până la opt luni, lăsați un fraier (lăstari mici la baza tulpinii). Această plantă va înlocui tulpina principală în următorul sezon de creștere. După ce fructul este îndepărtat, tăiați tulpina principală până la 2,5 metri. Îndepărtați restul tulpinii în câteva săptămâni, lăsând intact ventuza de înlocuire.

Inmultirea bananierilor


Cea mai bună metodă de propagare este divizarea. Pentru a împărți plantele de banane, separați fraierele de rizom (tulpină subterană orizontală) folosind o pică ascuțită. Înainte de a face acest lucru, așteptați până când fraierele au cel puțin 3 metri înălțime și au propriile rădăcini. După ce separați un fraier de planta mamă, lăsați suprafața secțiunii rizomului să se usuce pentru o zi sau cam așa. În acest moment, va fi gata pentru replantare în orice locație adecvată.

Punerea și repotarea bananierilor


Bananierii pot crește în containere, dar, în general, vor avea nevoie de cel puțin o oală de 15 galoane cel puțin pentru o creștere optimă. Asigurați-vă că oala are orificii de drenaj și utilizați un amestec de ghiveci slab, bogat organic. Un beneficiu al ghiveciului arborelui dvs. de banane este că îl veți putea aduce în interior pentru a-l adăposti de vremea rece și neplăcută. Cu toate acestea, bananierii în ghiveci tind să aibă nevoi mai mari de udare și hrănire, deoarece vor consuma mai repede ceea ce se află în solul lor limitat decât bananierii din pământ. În plus, probabil că nu vor atinge dimensiunea maximă și s-ar putea să nu dea roade. Cu toate acestea, mulți oameni le preferă pentru frunzele lor. De obicei, va trebui să împărțiți și să repotați bananierii containerelor la fiecare trei ani, separând orice fraieri de planta mamă.


Dăunători comuni și boli ale plantelor


Proprietarii de banani trebuie să fie atenți la numeroasele dăunători și boli care pot afecta un bananier. Dăunătorii includ următoarele:


Afide : acești dăunători provoacă frunzișuri ondulate și înghesuiți și pot transmite și alte boli care vor afecta orice fruct produs.
Gărgărițe negre : Dacă vedeți sucul de jeleu care curge din plantă, este posibil să aveți gărgărițe negre care pot fi eliminate cu pesticide.
Nematode: Acesta este cel mai comun dăunător al bananierului care va putrezi planta și fructele.
Insecte care suge sucul : ploșnițele și păianjenii roșii sunt, de asemenea, frecvente bananierilor.
Gândac cicatricial: acest dăunător invadează ciorchini de fructe ale plantei și poate fi eliminat cu pesticide.
Thrips : Acest dăunător va pata și împarte coaja fructelor plantei.
Există multe boli comune bananierilor din livezile mari și sunt îngrijite cu fungicide și pesticide comerciale. În ceea ce privește bananierii în ghiveci interiori, căutați putregaiul rădăcinii , boala petelor de frunze, ofilirea și făinarea.

planta are nevoie de condiții tropicale în aer liber

INTREBĂRI ȘI RĂSPUNSURI


Bananierii sunt ușor de îngrijit?
Un bananier are nevoie de condiții optime (în interior sau în aer liber) pentru a prospera. Oferirea bananului tău de multă apă și lumină este cheia pentru a-l ajuta să crească puternic.


Un bananier poate crește în interior?
Un bananier poate face o plantă de apartament excelentă, pur și simplu nu vă așteptați să producă fructe ca plantă de interior. Pentru a produce fructe, planta are nevoie de condiții tropicale în aer liber.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *