Fii Creativ

Cele mai consumate flori comestibile. Tu le-ai incercat?

Cercetarile istorice ne arata ca utilizarea florilor in gastronomie are radacini puternice. Cu toate ca nu se poate stabili cu exactitate momentul in care florile au fost introduse in dieta oamenilor, se stie ca, odata ce marile civilizatii s-au dezvoltat, acestea aveau deja inclusa in dieta lor utilizarea florilor atat ca medicament, cat si ca aliment.

Scurt istoric…

Exista astfel de mentiuni in vechile texte ale florilor comestibile. In Biblie gasim mentionate papadiile ca facand parte din ierburile amare care se consumau sub forma de salata alaturi de mielul Pascal. Cantecul lui Solomon mentioneaza utilizarea sofranului, iar una din Evangheliile apocrife regasim indemnul de a consuma florile campului. Scrierile sumeriene ce dateaza din anii 2500 i.Hr mentioneaza cresterea florilor de Crocus pentru producerea sofranului din staminele sale. In papirusul Ebers gasim mentiuni ale cresterii si utilizarii atat sofranului, florilor de lotus  cat si a nuferilor.

Avantajele consumului de flori comestibile

Beneficiile consumului florilor sunt destul de numeroase, printre care: sunt o sursa excelenta de antioxidanti, contin aproape 0 calorii, detin proprietati antiinflamatorii, anticancerigene, antidiabetice si contribuie la scaderea colesterolului din sange.

Lista celor mai des utilizate flori in gastronomie

Paleta florilor comestibile este extrem de larga, insa cele mai cunoscute si utilizate sunt cele anuale, precum Tropaeolum majus (Condurul doamnei, Viola tricolor (paselute), musetelul, lavanda, trandafirul si florile de dovlecel.

Florile pot fi consumate ca atare, pot fi preprate termic sau pot fi utilizate pentru obtinerea anumitor produse. Printre cele mai des utilizate flori in gastronomie amintim:

Lophantus anisatus – petalele acestei plante au o aroma delicata si parfumata de anason. Petalele pot fi folosite la aromatizaea untului. Prezinta o dulceata naturala ce poate fi impregnata bauturilor, cremelor, cozonacilor si inghetatei.

 Begonia tuberhybrida – florile begonilor tuberoase prezinta o aroma fina de lamaie. Petalele maruntite pot fi adaugate in ceaiuri, salate sau in garnisirea preparatelor pe baza de peste.

Allium spp – florile de ceapa, usturoi,  sunt printre cele mai versatile flori de utilizat. Acestea pot fi foliste in prepararea salatelor, branzeturi, supa sau oua umplute.

Calendula officinalis – petalele galbenelelor  au diverse directii de utilizare. Pot fi maruntite si adaugate in diverse supe, omlete, briose si biscuiti.

Citrus limonia si Citrus sinensis – petalele florilor de lamai si portocal au diverse utilizari, fiind ideale in aromatizarea siropurilor, gemurilor, inghetatei si bauturilor alcoolice.

Chrysanthemum spp – petalele de crizantema pot fi folosite in ceaiuri, salate, supe sau tocane. Au un miros si gust similar cu cel al morcovului.

Jasminum sambac – florile iasomiei arabesti sunt recomandate pentru a obtine siropuri infuzate cu care se vor prepara sorbeturi sau inghetate.

Pelargonium graveolens – florile drusaimului reprezinta unele dintre tipurile de flori ideale pentru a fi zaharisite, acestea pastrandu-si culoarea si aroma in urma acestor procese. Florile aromate de drusaim sunt ideale pentru aromatizarea cremelor, dulcetelor sau a jeleurilor.

Va urma

Credit foto: Pixabay, Unsplash

Material realizat cu ajutorul dr. Ing. si cercetator stiintific, Costel Vinatoru

Lectura: Tratat de legumicultura speciala – Buzau 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *