Muscatele… nicio oaza de relaxare nu ar fi completa fara ele. Cu siguranta, majoritatea dintre noi, avem muscate in balcon, terase sau gradini. Pe langa faptul ca ofera un aspect viziual remarcabil, aceste flori resprezinta si un adevarat scut impotriva impotriva insectelor. Eu zic ca, deja, avem sufiente motive pentru a le creste, nu? In randurile de mai jos, iti voi oferi cateva idei pentru a le pune in valoare, dar si sfaturi cu privire la inretinerea si ingrijirea muscatelor.
Decor floral suspendat
Probabil ca te-ai plictisit de clasicile ghivece si jardiniere de pe terasa sau balcon. Nu ca ar fi gresit, dar parca ti-ai anima, un pic altfel, decorul din gradina. Daca gandim la fel, atunci ce spuneti de urmatoarea propunere decorativa?
Veti avea nevoie: de muscate inflorite in pozitie verticala, o galerie, carlige, vopsea spray auriu, frunze de Hosta si sarma de flori.
Iata cum se face: In primul rand, pulverizati vopsea aurie pe o galerie de perdea si cateva carlige, apoi lasati-le sa se usuce. Urmatorul pas este sa amplasati carligele de galerie si legati sarmele de ele. Intr-o etapa urmatoare, infasurati ghivecele cu muscate in frunze de Hosta, ascunzandu-le suprafata vasului in intregime si legati-le cu sarma. Pentru a obtine cel mai bun efect, atarnati vasele plutitoare la diferite inaltimi. Suspendati decorul intr-un loc potrivit, mai putin aglomerat, unde poate fi admirat de toate privirile.
Sfat: pentru a asigura un aport suficient de apa, este ideal sa udam plantele zilnic. Pentru a evita deshidratarea, puteti infasura fundul vasului cu niste muschi. Aceasta actioneaza precum un rezervor de apa.
Daca nu dispuneti de accesoriile mentionate mai sus, puteti sa va inspirati si din urmatoarele propuneri de aranjamente.
Mic tratat de ingrijire
Muscatele (pelargonium) se numara printre cele mai nepretentioase plante. Se recomanda sa fie plasate in locuri luminoase si insorite, florile sale rezistand bine chiar si expuse direct la soare. Perioada de inflorire este aprilie – octombrie, in ciorchini de 5 – 10 flori, in nuante de rosui, roz, portocaliu, violet sau alb.
Udarea se face de 2 – 3 ori pe saptamana sau in functie de cat de repede se usuca pamantul. Atentie! Udarea excesiva nu le face bine. Si in cazul muscatelor se aplica regula generala de udare: dimineata sau seara tarziu, pentru a le feri de socul termic. Daca le uzi in timpul arsitei de pranz, le vei arde. Ingrasamantul lichid se aplica din aprilie si pana in septembrie, respectand dozele indicate.
Chiar daca in comert exista ingrasamant special pentru muscate, se poate folosi si un ingrasamant simplu pentru plante cu flori. Toamna, muscatele se aduc din nou in casa, inainte de primul inghet. Se pot tine in camere racoroase, la fereastra cau cat mai aproape de ferestre. Iarna, muscatele trebuie udate cel mult o data pe luna. Aceste conditii le garanteaza o inflorire abundenta si timpurie in anul urmator.
De la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lui martie, acestea trebuie udate mai des, de aproximativ doua ori pe saptamana. De asemenea, trebuie taiate ramurile batrane (la 2 – 3 ochiuri) pentru a favoriza indesirea ramurilor.
IMPORTANT:
- mentineti solul reavan, fara exces de apa;
- folositi ingrasamant solid cu solubilitate lenta;
- muscatele au nevoie de multa lumina;
- eliminati frunzele uscate si tundeti planta daca este prea inalta. Lucrarea se face doar in vara.