Piatra ornamentala si pietrisul sunt elemente decorative si functionale in orice tip de gradina. Acestea poate fi folosite pentru delimitarea gazonului de straturile florale, alei sau gradini japoneze. In funcție de forma si marimea lor, si bineințeles imaginația ta, vei putea sa creezi o multime de aranjamente de care te poti bucura pe tot parcusul anului.
Avantajele pietrisului si pietrelor decorative
- au rol decorativ si personalizeaza spatiul
- sunt perfecte pentru a umple golurile gazonului
- ideale pentru delimitarea anumitor zone si alei
- potrivite pentru mascarea zonelor inestetice din gradina
- sunt naturale, granulate sau rotunjite in diverse culori si marimi
- opresc eroziunea solului si reduc substantial aparitia buruienilor
- au o intretinere redusa si te vor ajuta sa economisesti apa, deoarece nu vei mai uda la fel de mult ca atunci cand aveai o gradina complet verde
- sunt usor de gasit, ieftine de cumparat si simple de transportat
- ideale pentru proiecte DIY.

Sfaturi pentru a obtine un peisaj armonios
- Vizitati un magazin specific pentru a primi mai multe detalii de la un consultant specializat. Puteti gasi sortimente de piatra decorativa foarte variate, atat prin culoare cat si prin granulatie. De la mozaic alb imaculat, pana la bordo, galben mustar, gri sau chiar clasicul sare si piper, cu granulatie de la 3-5 mm pana la 4-6 cm.
- Pentru a pune pietrele in valoare, le puteti integra in gradina printre flori, tufisuri, arbusti si chiar bazine cu pesti.
- Cand va decideti asupra modelului, evitati simetria. Optati intotdeauna pentru forme neregulate. Simetria este, intr-un fel, antiteza contrastului.
- Un peisaj stancos poate fi o baza excelenta pentru o multime de plante in ghiveci.
- Inconjoara-ti caile de roci plate daca vrei sa adaugi texturi. Alterneaza piatra neteda, alba, plana si pietris zimtat, intunecat, mic pentru un efect excelent.
- Pietrisul devine plictisitor si neinspirat atunci cand acopera o suprafata prea mare.
- Daca aveti pietre patrate, acestea sunt previzibile si plictisitoare. O rotire draguta a acestei reguli este alternarea lor in diagonale. Acest lucru face ca o scena sa fie foarte interesanta si rar o vezi in majoritatea gradinilor.
- Curatati pietrisul in mod regulat. Datorita dimensiunilor si greutatii mici, ar putea sari si se va varsa in alte elemente din peisaj. Deci curatati-l si pastrati modelele ordonate.
- Nu-l puneti in colturile intunecate ale gradinii pe care le vedeti rar.
Peisaj unic cu ajutorul pietrelor
Dincolo de alte aspecte, ar trebui sa luati in considerare si vederea generala a gradinii. Unde se indreapta prima oara privirea cand ajungi in gradina? Care este elementul principal al acesteia? Spre exemplu, pe un fundal in care predomina verdele inchis, puteti accesoriza gradina cu flori mari galbene sau rosii. Cu toate acestea, utilizati tonuri puternice in pietrele de amenajare. Un rand pal de roci albe sau gri se potrivesc cel mai bine acestei scene. Nu trebuie sa adaugati un alt nivel de contrast, ci alegeti o culoare tonifiata care sa nu se indeparteze de atractia principala.

O mica stanca pentru partea din fata a casei. Aceasta este o idee foarte buna daca aveti un spatiu mic. Un bolovan atragator, mare si unic, ofera continuitatea gradinii pe tot parcursul sezonului. Poti obtine o gradina expansiva care este unificata de acel element central.
Cactusi, plante decorative, pietre si alte roci. Un aranjament frumos care va lumina cu siguranta orice colt din oaza de relaxare. Cactusii sunt frumosi, in special cei infloriti, si arata spectaculos in combinatia cu pietricele si roci. Acest aranjament poate fi chiar in centrul gradinii.

Gradina stancoasa cu parau mic. Un décor impresionant, daca aveti o gradina mare si doriti sa adaugati o caracteristica de apa. Poate functiona si pentru gradini inclinate, in stil de cascada minuscula. Cu siguranta, pentru acest decor veti avea nevoie de multe pietricele.
In concluzie, cu ajutorul pietrisului si pietrelor decorative, gradina se poate transforma intr- un spatiu cu o tema, personalitate si atmosfera unica.
