Grădina ta

Cultivă lavanda ca un profesionist

Lavanda este o plantă plină de personalitate care evocă imagini de neuitat, precum covorul violet de pe câmpurile franceze înflorite. Însă nu este necesar să existe un câmp imens pentru a cultiva această plantă prețioasă, deoarece ea poate fi crescută atât în spaţii mari, cât şi în ghivece, pe terase sau în propria grădină.

Mai întâi de toate, trebuie să ştiţi că este o plantă uşor de crescut şi întreţinut. Nu îţi trebuie cunoştinţe aprofundate pentru a obţine rezultate excelente. Aşadar, plantează cu încredere lavandă şi te vei bucura garantat de o aromă plăcută, dar şi de beneficiile aduse de acest rod al naturii.

Există mai multe soiuri de lavandă, fiecare cu caracteristicile lor specifice. Spre exemplu, Lavanda officinalis, L. Vera angustifolia (levantica franceză și L. Vera sunt cele care produc cele mai intense uleiuri esențiale și care de obicei sunt cultivate în acest scop comercial.

te vei bucura garantat de o aromă plăcută

Pe piaţă se găsesc numeroase soiuri de lavandă care oferă flori de diferite nuanțe,  de la albastru la aproape alb. Lavanda spaniolă sau lavanda noastră înfloresc cel mai bine, însă sunt un pic mai puţine rezistente decât celelalte specii.  În cazul în care creşteţi lavanda în ghiveci, udaţi floarea de aprox. 3-4 ori pe săptămână. În schimb, lavanda  plantată în grădină se udă doar în primul an. Odată cu trecerea timpului, planta devine tot mai rezistentă.

Transplantarea florilor de lavandă crescute în ghivece, se poate face atâta timp cât solul nu este înghețat, adică din aprilie până toamna târziu în octombrie. Lavanda este o plantă care poate supraviețui pe același teren timp de peste 20 de ani.

Lavanda poate supraviețui pe același teren timp de peste 20 de ani

În momentul în plantezi tufa de lavandă în grădină ţine cont de un sfat: pune-o lângă trandafiri. Avantajele acestei alegeri sunt multiple: ambele flori iubesc soarele, iar mirosul emanat de lavandă ţine la distanţă inamicii care atacă trandafirii.

Pentru a crea o bordură sau gard viu, se plantează la o distanță între plante de 25-40 cm, în funcție de soi. Lavanda plantată în grădină, necesită doar tunderea tijelor florale, în perioada de înflorire sau imediat după.

lavanda ţine la distanţă inamicii care atacă trandafirii

În oricare dintre soiurile sale, lavanda are nevoie de un pământ bine drenat.

Deci, dacă avem o zonă de nisip sau pietriș în grădină, va fi ideal. Tolerează bine seceta, deși va înflori mai bine dacă udăm când solul este uscat. De asemenea, nu are nevoie de multă fertilizare, cel mult în primăvară.

Se recomandă tunderea tufelor, la jumătate sau cel puțin la 2/3 cm din înălțime, astfel tufele vor rămâne compacte și se stimulează ramificarea și creșterea sănătoasă.

Momentul optim pentru recoltare este dimineața

Colectarea florilor de lavandă se realizează cel mai bine prin tăierea unei tulpini lungi. Momentul optim pentru recoltare este dimineața devreme, deoarece florile de lavandă îşi vor păstra aroma pe un timp mult mai îndelungat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *