Având în vedere clima din România, seminţele ardeilor trebuie să fie semănate la sfârşitul lunii februarie – începutul lunii martie şi cultivate într-o seră sau poli-tunel, deşi ele pot fi semănate şi afară în timpul verii, într-un loc însorit. Germinarea variază de la soi la soi şi poate dura până la 5 săptămâni, O excepţie fac seminţele de ardei din familia Jolokia, seminţele de Trinidad şi Carolina Reaper care au o durată de germinare de minim 2 săptămâni.
Pentru a vă ajuta să începeţi, vom enumera în continuare câteva dintre trucurile şi regulile pe care le folosim pentru a da ardeilor cel mai bun start posibil, dar şi pentru a vă învăţa cum să creşteţi ardei iuţi în ghiveci.
Aşadar semănăm seminţele în lunile februarie-martie, dar o putem face şi mai târziu. Există o diferenţă mare privind numărul de zile de care are nevoie o plantă să ajungă la maturitate, această perioadă diferind în funcţie de soi. Deci însămânţarea trebuie făcută în timp util sau fructele nu vor avea timp să se coacă.
Vom pune seminţele în vase mici, la 5 cm adâncime în pământ şi cu maxim 3 seminţe din acelaşi soi. Nu puneţi seminţe din soiuri diferite în acelaşi vas !!! Păstrarea fiecărui soi în vasul propriu este o idee bună, deoarece timpul de germinare variază foarte mult de la soi la soi.
Nu folosiţi pământ de flori!!! Este recomandat sa utlizaţi pământ de legume sau turbă.
De îndată ce majoritatea seminţelor dintr-un vas au germinat şi au 2 frunze bine formate şi înainte de a deveni prea înalte, acestea trebuie mutate în vase de 1l sau mai mari (ghivece). Când faceţi aceasta mutare, ţineţi planta de frunze şi nu de tulpina (este foarte sensibilă).
Apa şi temperatura
Viteza germinării şi rata de succes a acesteia pot fi îmbunătăţite foarte mult, oferind o temperatură destul de ridicată şi constantă a pământului în care seminţele sunt puse. Cu o temperatură constantă a pământului de 27-32 grade Celsius, ar trebui să obţineţi rezultate foarte bune.
Încercaţi să udaţi pământul la suprafaţă cu un pulverizator, decât să îl udaţi la bază. Udarea la suprafaţă are un efect mult mai mic asupra temperaturii pământului. Nu puneţi apă multă şi în niciun caz nu „inundaţi” planta !!! Pulverizarea apei are un impact mult mai mic asupra temperaturii şi plantei.
După germinare este necesar să mutaţi vasul (ghiveciul) într-un loc unde poate beneficia din plin de lumina soarelui. Ideal ar fi o seră încălzită sau un conservator cald. Continuaţi să păstraţi temperatura constantă, planta udată corespunzator şi o ventilaţie bună. Puteţi păstra planta în acest ghiveci până ajunge la o înălţime de 8-15 cm.
Când planta are aproximativ 5 perechi de frunze, ar trebui mutată într-un ghiveci mai mare. Astfel, puteţi muta planta în ghivece de 3-10 l, în funcţie de soi şi de preferinţe. Folosiţi ghivece mai mici pentru plantele ornamentale compacte.
Odată cu venirea verii şi cu creşterea puterii soarelui, este posibil să fiţi nevoiţi să oferiţi şi umbra plantei. Încercaţi să păstraţi plantele la o temperatură sub 36 de grade Celsius.
În funcţie de soi, fructele (ardeii) se culeg în diferite perioade. Fructele care la început sunt galbene sau verzi, ajung de obicei la maturitate roşii, deşi ardeii verzi se vor coace, uneori, până la galben sau portocaliu, totul depinzând de soi.
De obicei şi indiferent de culoare, fructul dezvoltat, ajuns la maturitate, lucios şi cărnos, va putea fi cules.
Încercaţi acest lucru culegând un ardei şi verificându-i iuţimea şi aroma. Cu cât culegeţi fructele mai devreme, cu atât planta va produce mai multe.
Astfel, o idee bună este ca, indiferent dacă aveţi nevoie sau nu de ardei, fructele să fie culese şi eventual păstrate în congelator (nu îşi vor pierde iuţimea). Autor: sfaturi şi recomandari – foarteiute.ro