Confortul unei case nu este dat doar de partea fizică, de temperatură sau de confort fonic. Confortul vizual este şi el extrem de important, motiv pentru care mulţi oameni aleg să achiziţioneze tablouri şi piese de mobilier care mai de care mai interesante.
Chiar şi cei fără buget se pot bucura de o îmbogăţire vizuală excelentă pentru casa în care locuiesc, achiziţionând accesorii cât mai colorate şi mai interesante. O pernă cu paiete, spre exemplu, poate să fie una dintre investiţiile foarte mici care aduce modificari majore într-un living. Achiziţia unor perne decorative presupune informare şi respectarea unor reguli. Iată câteva sfaturi în acest sens:
Stabilirea scopului pentru care se achiziţionează perna
Este vorba despre o simplă pernă decorativă, însă perna poate să aiba un impact puternic asupra casei. Scopul pentru care se achiziţionează poate să fie foarte variat. Se poate oferi cadou, poate fi destinată camerei copilului sau poate să fie destinată livingului.
Pentru o pernă oferită cadou este bine să se cunoască foarte bine locuinţa persoanei care va primi cadoul, în aşa fel încât să se achiziţioneze pernuţe potrivite din punct de vedere coloristic. Camera copiilor trebuie să beneficieze de perne colorate, eventual cu diverse motive din desene animate, în timp ce livingul trebuie să se bucure de perne care să fie în contrast cu mobilierul şi să ofere culoare.
Stilul încăperii – Modul în care este mobilată încăperea contează extrem de mult, deoarece perna trebuie să fie în armonie cu aceasta. Trebuie să se considere elemente precum canapeaua, covorul sau draperiile, pentru a se stabili cu exactitate care este perna ce urmează să fi folosită.
Pe piaţă există o mulţime de variante de perne: clasice, rustice, făcute manual, cu paiete sau cu tot felul de modele atractive. Există chiar şi varianta de a personaliza o temă, cu o imagine care să reprezinte persoana ce o va folosi.
Dimensiunea pernei – O pernă decorativă nu vine niciodată singură. De cele mai multe ori, într-un living pot fi găsite 3, 4 sau 5 perne. Evident, ceea ce este prea mult este prea mult, aşadar, trebuie să se găsească un echilibru în acest sens.
Pentru cei care doresc mai multe perne de dimensiuni mici, acestea trebuie să aibă sub 45 de cm şi pot fi folosite într-un numar de 4-5. Pentru canapelele mari pot fi folosite perne mai mari, de peste 45 de cm, într-un numar de 2, maxim 3.
Forma pernei – Forma este un alt element extrem de important. Există perne dreptunghiulare, rotunde, cilindrice şi pătrate. Alegerea formei se face în funcţie de modul de utilizare, dar şi în functie de formele care se mai găsesc în încăpere.
Umplutura pernei – Dacă sunt doar perne decorative, ce nu vor fi folosite, umplutura contează mai puţin. Dacă sunt folosite pentru susţinerea capului şi a spatelui este important să aibă o umplutură care să nu afecteze sănătatea şi să fie cât mai estetică. De regulă, umpluturile sunt din diverse amestecuri din fulgi, spumă sau bine cunoscuta lână.