Din dorinta de a scrie despre un loc de poveste, am vizitat splendida Gradina Vlahiia. Un sat Maramuresean, in miniatura, dedicat turistilor nostalgici dupa viata la tara. Traditie, relaxare si voi buna! Acestea sunt primele impresii pe care le ai inca din momentul in pasesti in splendidul ansamblu. Complexul este inspirat din vechea denumire a Valahiei si se afla in Snagov, la circa 40 km distanta de capitala. Autorul acestei oaze de relaxare este Cristian Dumitrescu. O buna perioada din viata si-a petrecut-o in Canada. Acolo a avut sansa sa lucreze la IBM pe cel mai performant sistem de proiectare din lume, AutoCAD. Castiga bine si ducea o viata frumoasa, insa nu a fost suficient. Cu toate acestea, Cristian s-a intors pe plaiurile natale pentru a dezvolta un business frumos in tara sa de suflet, Romania.
”In Canada am plecat din motivul de a fi liber, sa vad ce pot obtine din ceea ce fac pe cont propriu. Bineinteles ca m-am intors dupa revolutie. Acum iubesc doua tari, dar Romania este altceva, tara asta este casa mea” povesteste Cristian.
A cutreierat satele pentru a cumpara sute de obiecte traditionale si case vechi ce urmau sa fie demolate si a facut din ele un sat care sa-i aline dorul de casa bunicilor, vanduta in timpul in care a fost plecat.
“Povestea locului a inceput acum mai bine de 20 de ani cand m-am intors in tara. Atunci, din pasiune, am construit prima casa maramureseana si am incropat o mica gospodarie cu ajutorul finilor mei. Fara ei nu as fi putut sa fac ce am realizat aici. Ei aveau exeperinta in agricultura, dar si cunostinte despre cresterea animalelor” adauga autorul complexului.
Casele maramuresene vechi, autentice, stramutate din Maramures in Tara Romaneasca cu intregul lor univers, sunt impodobite cu ii, icoane, stergare si unelte. Ai putea sa juri care afli intr-un sat de alta data, totul este realizat si gandit pana la cel mai mic detaliu.
“ In urma cu 16 ani, imediat ce m-am mutat in Snagov am facut o casa maramureseana. Asa am ajuns sa cumpar mai multe case intre timp. Casele le-am achizitionat mai pe nimic, 1600 de marci, pe poarta am dat 150 de dolari. Intr-un fel le-am salvat pentru ca altfel ajungeau pe foc, ori parchet in Franta sau Italia. Fiecare casa are cate 4 camere si pot fi inchiriate de catre doritori. Acestea sunt vechi, de aproape o suta de ani si poarta numele zonelor de unde au fost stramutate. Interiorul este decorat traditional. Am ales sa pun in valoare casele din zona maramuresului pentru ca imi place mult frumusetea peisajului de acolo, iar dealurile sunt foarte lucrate. De asemenea, mi-a placut arhitectura caselor foarte simple si practice. In plus, sunt mai usor de stramutat si montat, spune Cristian Dumitru.
Ca tabloul satului sa fie complet, Cristian a ridicat si o biserica. Aici sunt expuse sute de icoane colectionate in de-a lungul vietii si expuse in acest spatiu sacru.
“Aveam o colectie de icoane, o parte dintre ele erau mostenite iar celelalte cumparate de mine si de fratele meu. Dupa ce am vizitat o manastire din lemn, de care m-am si indragostit datorita simplitatii si de arhitecturii ei, m-am decis sa fac o copie dupa ea in care sa expun icoanele. In interiorul bisericii sunt expuse peste 100 de icoane grecesti, romanesti si rusesti care au o vechime de 200 de ani” explica Cristian Dumitrescu.
Cei care vin aici pot vizita si muzeul taranului roman. Casa transformata in muzeu este cea mai veche din cele stramutate. Are peste 200 de ani si a apartinut unui agricultor. Cristian isi doreste sa prezinte celor care poposesc la Vlahiia comorile culturale romanesti, pe care le‑a strans de‑a lungul anilor.
“Dupa ce am terminat biserica, m-am decis sa fac si un muzeu al taranului roman cu cateva obiecte traditionale. In acesta se regasesc un razboi de cusut, roata olarului, traditionala copaie si multe alte obiecte. Pe toate le-am adunat intr-o viata intreaga, cam de peste tot pe unde am umblat. La primavara, muzeul se va transforma intr-un magazin de artizatant, unde cei interesati pot cumpara ii vechi, vase de ceramica, carti despre Romania, basme pentru copii si suveniruri” mentioneaza prorietarul complexului.
Satucul maramuresean de langa Bucuresti a prins farmec si mai mult datorita activitatilor ce s-au dezvoltat aici. Ferma de animale din complex este cel mai des vizitata de cei mici. Aici se regaesc nenumarate necuvantatoare, incepand de la pasari, iepruri, pana la ponei.
Pe langa muzeu, biserica si ferma de animale, complexul gradinii mai contine si solarii. Toate legumele obtinute sunt valorificate si transformate in conserve, apoi servite oaspetilor. La fel se intampla si in cazul vitei de vie, vinul obtinut le este servit celor care vin aici.
„Avem doua solarii intinse pe o suparafata de aproximativ 600 m 2 si produc 10 tone de legume, castraveti, ardei, rosii. Spre exemplu, avem 15 soiuri de rosii in solarii, toate vin de la ISCDL Buzau. Prietenul meu, Costel Vinatoru m-a ajutata mult si m-a invatat cum sa le cultiv corect” conchide Cristian.
In decursul anilor complexul Vlahiia s-a dezvoltat frumos, iar cei car vin aici petrec momente unice.