Recunoaste, ori de cate ori vezi o insecta in gradina, primul gand care iti vine in minte este sa o elimini. Insa, ceea ce nu stiai, aceasta abordare te poate lipsi, uneori, de un gardian prompt al gradinii tale. Da, ai auzit bine! Exista unele insecte care sunt benefice pentru si te pot scapa de musafirii nepoftiti, daunatorii.
Mai mult, insectele pe care le vom mentiona mai jos, reprezinta o metoda complet naturala si sanatoasa pentru gradina, care ofera toate avantajele pesticidelor fara niciunul dintre efectele secundare daunatoare.
Buburuza – Coccinella septempunctata
Simpla lor prezenta in gradina este foarte utila. Pe langa aspectul gingas si primavaratic, acestea se hranesc cu afide, muste albe, gandaci de Colorado, acareni si purici. Rezonabil, nu? Lucrul grozav despre gargarite este ca pe durata lor de viata pot elimina pana la 5000 de afide, asa ca daca aveti o infestare grava de afide, va sugerez sa gazduti micile bucuruze, rapid.
Calugarita – Mantis religiosa
Datorita faptului ca este o insecta carnivora, se hraneste aproape cu orice insecta mai mica decat ea insasi, dar fara a se limita la molii, gandaci si greieri. Aceasta inseamna ca pot elimina gandacii din gradina si o pot lasa perfect intacta. Calugarita prefera zonele insorite, uscate si este atrasă de ierburi inalte, arbusti, galbenele si marar.
Păianjeni – Araneae
O prezenta nu tocmai placuta, ce-i drept. Insa au o mare varietate de insecte pe care le pot prada. Paianjenii vaneaza orice insecta care rataceste in panzele lor. Ei isi pot face casa in gradina folosind metode foarte simple, cum ar fi plantele inalte. Paianjenii au o durata de viata de aproximativ 1 an.
Viespile braconide – Braconidae
Viespa braconida ataca mai ales insecte mari, cum ar fi omizile, viermii, moliile, mustele si unele afide. Motivul pentru care pradă insectele mari este legat de procesul de reproducere. Isi depune ouale in interiorul unor omizi vii si sănătoase, care devin gazda. Apoi, cand larvele ies din oua, se hranesc in interiorul gazdei pana cand isi finalizeaza dezvoltarea, dupa care pleaca si gazda moare.
Sunt atrasi de plantele care secreta nectar si flori mici, asa ca s-ar putea sa vrei sa plantezi marar, patrunjel etc. Viespa Braconid este o modalitate destul de inspaimantatoare, dar sigura, de a scapa de moliile si omizile din gradina ta.
Aripile verzi – Chrysopa carnea
Chrysopa carnea se va hrani cu aproape orice insectă care are un corp moale, de aceea majoritatea dietei lor constă din afide, deși pot mânca și acarieni de păianjen, ouă de insecte, omizi, musculitele albe și trips. Insectele sunt destul de flamande cand sunt in dezvoltare. Se stie ca mananca peste 200 de afide in doar o saptamana cand sunt in forma de larve.
Gandacii de pamant – Tenebrionidae
Gandacii de pamant sunt mari eliminatori de insecte precum limacsii, omizile, viermii. Gandacii nocturni sunt un pericol pentru orice alte insecte care pot fi găsite în solul grădinii tale. Doar o larvă de gândac poate mânca până la 50 de omizi. Gandacii de pamant isi fac loc printre plantele de casa, cum ar fi primula de seara, amaranthus si trifoi. Datorita naturii lor nocturne vor fi activi doar noaptea. Deci, sa nu credeti ca gandacii de pamant au plecat daca nu ii vedeti in timpul zilei.
Bondar –Bombus
Bondarii nu folosesc modul traditional pentru vanatoare. Ii ucid doar pe cei care ameninta sa le faca rau lor sau stupului pe care il dețin. Cel mai bun lucru despre introducerea bondarilor in gradina ta este ca acestia sunt cei mai buni polenizatori ai naturii.
Cu siguranta as sfatui sa iei niste bondari pentru a construi un stup in gradina ta. Acest lucru este recomandat, in special daca plantati niste legume. Cel mai bun mod de a atrage bondarii in gradina ta este sa cresti niste flori cu polen.
De asemenea, o alta solutie simpla si convenabila pentru insectele zburatoare care va ataca plantele sunt capcanele lipicioase usor de folosit, care ucid mustele adulte luni de zile pe masura ce ies din sol.
Salvia alunga moliile de varza si puricii
Inainte de a lupta cu insectele danatoare, vezi daca exista si alte modalitati naturale de a scapa de micii invadatori. O metoda buna este sa ai plante care resping insectele daunatoare.
De exemplu, salvia poate fi folosita pentru a respinge moliile si puricii.
Poate stiti deja ca, daca o leguma este supracoapta, ea devine un foarte bun atractor pentru unii dăanatori de gradină. Este in regula sa lasati rame in gradina, deoarece sunt destul de benefice pe termen lung. Acestea maresc spatiul de aer din sol si lasa in urmă piese turnate de viermi care ajuta solul.
Un lucru pe care ar trebui sa-l retineti este că introducerea pradatorilor naturali in gradina nu garanteaza rezultate instantanee. Uneori s-ar putea sa nu schimbe nimic.
Mai multi factori pot fi implicati. Este posibil ca insectele pe care le-ati introdus sa nu fie potrivite pentru climatul casei. Mai mult, exista si alti pradatori prezenti in apropiere care pot devora insectele benefice.
RECOMANDARE
Atragerea insectelor benefice în grădina ta, de Jessica Walliser, este o lectura obligatorie pentru orice gradinar serios. Contine informatii fascinante despre relatia complexa dintre plante si insecte si ofera o abordare cu totul noua gradinaritului.