Interviu

O plantă mică pentru gustare, un salt uriaș pentru succes

În urmă cu 3 ani de zile, revista Ferma povestea într-un reportaj despre tânărul care a reușit să crească cele mai mici și miraculoase plante din agricultura românească: microgreens. Timpul a demonstrat că alegerea pe care a a făcut-o Cristian Tudor nu a fost deloc greșită. Daca la început a pornit cu câteva ghivece, acum micile plante sunt cerute pe piața din Austria. Ba mai mult, tânărul dă lovitura încă o dată cu o nouă cultură de microplante care țin cancerul și diabetul la distanță.

Pentru cei care nu știu, povestea lui Cristian Tudor a început în anul 2013, moment în care lucra la o companie multinatională producătoare de răsaduri pentru profesioniștii din România. Era chiar anul în care își finalizase facultatea. La momentul acela era  cel mai bun lucru care i se putea întampla. Chiar și așa, dupa 8 luni în cadrul comaniei, tânărul deja începuse să simtă că locul lui nu mai era acolo. Sentimentul s-a declansat în momentul în care a descoperit ideea cultivării microplantelor. Și-a dat seama instantaneu că asta vrea să faca. Ideea găsit-o pe un portal științific din America, documentandu-se  despre o problemă într-o cultură de pepeni, pe care o avea la acel moment în România. Imediat, a doua zi, a avut prima cultură de microplante pe balconul din apartamentul său din Drumul Taberei. Clienții i-a indentificat destul de rapid, mergând către zona de restaurante. Cu ajutorul primilor chefi cu care a interacționat în acea perioada și bineînțeles cu experiența de tehnolog, a reușit în scurt timp să aducă plantele într-o stare în care să fie comercilizate.

“Deja Microgreens România este asociată cu termeni precum calitate superioară și promptitudine constanta. Deja începem să producem cât mai multe din legumele necesare în aceasta piață în care activăm. Planurile de viitor sunt multe, dar mergem în continuare în stilul în care am și început, pași mărunți. Suprafața pe care cultivăm acum este de 1000 de mp, urmând sa mărim la 3000 în scurt timp. Ne diversificăm prin cultivarea unor tipuri de plante aromatice, dar și alte specialități. La început, direcția de utilizare a microplantelor a fost către HOrECa, unde s-au utilizat pentru plating. Chiar si așa, ultimii trei ani au fost o perioadă cu o activitate intensă de educare a pieței și ușor, ușor microplantele noastre au ieșit din acea bula a decorului în farfurie, acum transformându-se în ingredient activ. Sunt utilizate pentru aromele intense, dar și pentru proprietățile nutritive spectaculoase, unele din ele având concentrații în substanțe benefice de pana la 40 de ori mai mult decât părțile comestibile ale plantelor mature”.

Cultura care ține departe  cancerul și diabetul

O nouatate în ferma pe care o deține Cristian este cultura microplantelor de alfalfa, considerată una dintre cele mai bune plante pentru alimentatie.

 “Vom extinde în continuare gama de microplante în două direcții, care corespund interesului arătat de public și de clienții noștri. Pentru zona de nutriție completă și alimentație sănătoasă  vom începe să cultivăm și microplante de alfalfa (lucernă), ale căror beneficii încep să fie destul de bine documentate în comunitatea medicală internațională. Menționez doar două din afecțiunile în a căror prevenție și tratament excelează alfalfa: cancer și diabet. Două boli cu un impact major în lumea de astăzi. Mai avem câteva microplante noi în studiu și testare pentru beneficiile lor nutritive și medicale, dar acum e prematur să menționăm și alte specii. Pentru zona de Horeca și Gourmet, dorim să diversificăm gusturile, aromele și experiențele culinare care pot fi descoperite cu ajutorul microgreens. Fie că vorbim de bucătari profesioniști, fie că este vorba de entuziaști pasionați de arta culinară, o cerință comună a fost îmbogățirea portofoliului de plante aromatice. În acest moment plantele aromatice sunt disponibile doar în forma matură a plantei, proaspete sau uscate. De asemenea, constanța calității este o problemă, mai ales dacă nu dorești ca produsul să fie procesat. Așadar avem două argumente pentru a produce și toată gama de plante aromatice. În primul rând, ca de obicei, în forma de microgreens aroma și gustul vor fi mai intense. În al doilea rând, ne vom folosi expertiza pentru a asigura constanța și calitatea producției, ceea ce este extrem de important dacă vorbim de clienți Horeca. Aceleași două argumente de mai sus ne-au făcut să luăm în considerare, de anul viitor, și producția de diverse tipuri de salate și de „baby leafs”. Este vorba de un concept unitar, în cadrul căruia încercăm să oferim „soluții complete” pentru gama produselor vegetale proaspete, care sunt apropiate sau conexe microplantelor”.

Tehnologie simplă și eficientă

Tehnologia micilor plante nu este deloc complicată. Trebuie doar să le oferi lumină, umiditate și un pic de atenție, iar rezultate nu vor întârzia să apară.

“Producția plantelor este destul de simpla după ce începi sa o stăpânești, dar poți avea probleme, așa cum am avut și noi chiar și când vine vorba de cele mai simple lucruri la care te gândești ca tehnolog, precum alegerea corectă a mixajului din substrat, semănat în densitate corectă sau  modalitatea de irigație. Acum le stăpânim destul de bine și dacă respectam cei trei factori foarte importanți: lumina, temperatura și umiditatea, totul este bine.  Avantajul principal al acestei culturi este din punctul meu de vedere perioada de vegetație scurtă, care în primă instanța, cel puțin pentru mine a fost unul din factorii care mi-au dat putere să merg mai departe în momentele grele, tocmai pentru ca rezultatele muncii se văd foarte rapid. Discutăm de perioade de creștere de la 4 zile pe timp de vară până la 25-30 pe timp de iarnă. Când discutăm de cifre, putem spune ca piața noastră este într-o continuă creștere, la noi rata anuală depășind procentul de 100% în fiecare an. Ne gândim foarte serios la export, deja printr-un colaborator, microplantele noastre au ajuns de anul acesta, în Austria, mai exact la Viena”. 

Medicamente în stadiu de răsad

“În SUA, microgreens sunt utilizate de mai bine de 60 de ani de un renumit institut de sănătate în tratarea unor probleme de sănătate grave, cu rezultate foarte bune în studii clinice. Deja discutăm de tratament, nu doar de prevenție sau un stil de viața sănătatos, așa cum am început să promovam și noi de anul acesta în rândul consumatorului de acasă. Ideea e simplă, o cantitate foarte mică, maxim 30 de grame pe zi, ne pot aduce aportul de substanțe benefice necesare corpului nostru. Cele mai sănătoase microplante, cele de floarea soarelui în combinație cu mazărea, broccoli și sucul de iarbă de grâu pot asigura pana la 80 % din numărul de fitonutrienți necesari corpului uman. De exemplu, floarea soarelui, conform unui studiu al universității din Maryland- SUA, este considerată un aliment complet, supranumita și zeița microplantelor”.

Iată cum le poți consuma…

Oricare ar fi nivelul nostru de cunoștințe sau experiență culinară, oricând putem experimenta cu microplantele. Dacă luăm un preparat banal, precum omleta, adăugarea la sfârșit de microgreens, după ce prepararea termică s-a terminat, îți oferă de fiecare dată altă aromă. De exemplu, ridichea sau muștarul vor da un gust picant, iar mazărea sau broccoli vor oferi prospețime și o anumită dulceață discretă. Microplantele sunt printre cele mai versatile ingrediente culinare. Există o singură restricție, nu trebuie preparate termic dacă dorim să le păstrăm pe deplin textura, nutrienții sau aroma. Dar și aici există excepții. De exemplu, numeroase preparate din carne pot fi lăsate la marinat cu microgreens, iar aroma va fi păstrată și după preparare termică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *