Interviu

Lână ţesută în tablă, cel mai nou trand pentru amenajări

Vă mai amintiţi de ştergarele bunicii de la ţară? Chiar dacă moda s-a schimbat şi tot mai puţini dintre noi mai avem aşa ceva în casă, un meşter popular s-a gândit să readuca în actualitate modelele populare. Numai că de această dată florile stilizate sunt ţesute pe…tablă. Astfel că cei care vor să-şi personalizeze locuinţa sau grădina pot opta pentru ceasuri, mese sau scaune, toate decorate în cel mai pur stil românesc. Ideea îi aparţine unui tânăr antreprenor, Lucian Haritonov.

Cum ţi-a venit această idee: să coşi manual în tablă? De ce ai ales în mod special motivele populare?

Copilăria şi vacanţele mele au fost la ţară, înconjurat de astfel de lucruri cusute pe etamină şi pânză, dragostea mea pentru motive tradiţionale de acolo vine. După ani de zile în care am comercializat tone de produse din metal, am simţit nevoia de a-mi aduce aportul personal şi de a lăsa o amprentă asupra unor lucruri. Într-o seară oarecare, o tablă perforată din oţel şi amintirea etaminei de pe vremuri pe care cosea bunica mea au produs declicul.

Care este, de fapt, mesajul pe care vrei să-l transmiţi prin acest concept?

scaun metalic dor arta populară

Conceptul care stă la baza Liniei Tradiţional este legat de simbolurile populare regăsite în costumul tradiţional românesc din diferite zone ale ţării. Ne dorim ca obiectele de design Metal Creativ să reflecte, în primul rând, pasiunea şi dedicarea întregii echipe care lucrează la ele din faza de idee, până la finisarea ultimului detaliu. Sunt produse care ies din tipare şi care au menirea de a locui cu imaginaţie fiecare spaţiu căruia îi sunt destinate.

Cât de variată este gama de produse şi căruit tip de clienţi te adresezi?

Lucian Haritonov alături de un perete decorativ negru cusut manual

În prezent creaţiile Metal Creativ acoperă trei linii de produse: Tradiţional, Industrial şi Custom Made. Ne adresăm celor care înţeleg că designul de calitate înseamnă mult mai mult decât estetic. Clienţii noştri îşi doresc obiecte de design deosebite, durabile, practice şi care să aducă un plus de valoare  spaţiului în care îşi petrec timpul, la care pot fi co-creatori.

Cât de receptivi sunt clienţii cu privire la mobilierul tradiţional?

De la începutul activităţii noastre ne-am bucurat de aprecierea celor cu care am intrat în contact. Iar faptul că motivele tradiţionale sunt integrate în obiecte cu un design modern constituie un plus.

Care sunt articolele cele mai solicitate în randul clienţilor?

comodă stil industrial

Obiectele de design Custom Made sunt cele mai solicitate, deoarece clienţii au posibilitatea de a deveni co-creatorii produselor. Dupa brief-ul primit de la ei, echipa Metal Creativ se pune pe treabă. Asa am ajuns să realizăm scări cu design inovativ pentru spaţii mici, logo-uri cusute manual, sigle din licheni stabilizaţi, aşa cum a fost Casca realizată pentru Guerrilla, comode sau mese pentru birouri.

Care este motivul popular care te inspira cel mai mult?

taburet cu ţesătură tradiţională

Steaua în opt colţuri, hora de fete şi coarnele berbecului. La început am realizat câteva modelele memorate de-a lungul timpului. Ideile au curs pur şi simplu. Ulterior, împreună cu colegii, am început să folosim cărţi cu modele, să căutam poveştile despre originea modelului, ce reprezintă semnele respective, cine le purta şi cu ce ocazii, pentru că ne-am dat seama că şi povestea din spatele modelului este foarte importantă. Acum ne documentăm şi învăţăm mai multe despre motivele tradiţionale pe care le integram într-un design modern.

Am observat că în varietatea produselor tale se regăseşte de mai multe ori modelul-Steaua în opt colţuri. Mai exact, ce simbolizează?

ceas de perete steaua în opt colţuri

Steaua în opt colţuri simbolizează motorul timpului şi energia regeneratoare. În trecut călătorii, păstorii şi navigatorii se orientau în spatiu după singura stea care nu-şi schimba niciodată poziţia pe cer: Steaua Nordului –  călauza fără de care ne putem rătăci. Steaua face parte din grupa motivelor fiziomorfe, subgrupa cosmic cu elemente decorative ce redau reprezentări de corpuri şi fenomene cereşti. Se găseşte în diferite variante, fiind foarte răspândit pe tot cuprinsul ţării.

  Ce materiale foloseşti şi ce anume te inspiră când te apuci de lucru?

bancă metalică cusută manual cu motivul colul morii

Materialul principal folosit este oţelul combinat cu lemn, lână, vopsea, etc. Alegerea a fost simplă, a pornit de la activitatea H Metal (business-ul mama al Metal Creativ). Sursele de inspiraţie sunt foarte diverse, în general, suntem inspiraţi de tot ce ne înconjoară. Procesul creativ are loc împreuna cu colegul meu Andrei Gheorghiu, discutăm împreuna ideile şi alegem cea mai bună solutie….nu întotdeauna din punct de vedere tehnic putem realiza tot ce ne trce prin cap J. Ne inspiră pasiunile noastre, obiectele pe care le întâlnim, oamenii cu care vorbim.

Cât timp îţi ia să realizezi un astfel de mobilier?

Perioada de realizare diferă în functie de complexitatea şi dimensiunea piesei de mobilier. De obicei fiecare obiect de design trece prin urmatoarele etape: proiectare – 2 zile, debitarea şi asamblarea reperelor – 2 zile, vopsitorie –  3 zile, cusut manual între 2 şi 10 zile.

Ce planuri aveţi pe 2018, cu ce noutăţi vine Metal Creativ?

Luăm în calcul deschiderea unui magazin în centrul capitalei. Ne dorim sa fim mai aproape de turistii care ne vizitează, astfel incat acestia sa poata pleca acasa cu un suvenir si obiectele decorative cu motive tradiţionale româneşti.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *