Interviu

Ani Huiban, designer: “Am realizat buchete de mireasa cu flori din piele”

Pe Ani Huiban am intalnit-o la un targ de Craciun, din Brasov. In ciuda aglomeratiei si agitatiei din jur, era aproape imposibil sa nu o remarci. Standul fetei era plin de zeci de obiecte si produse, unice, confectionate din piele. De la bratari, curele, pana la rochii si genti, toate spun cate o poveste. Un designer vestimentar nonconformist si imprevizibil. Talentul si puterea de munca i se reflecta perfect in creatiile care-i poarta semnatura.

De unde pasiunea ta pentru design si arta? De cand cochetezi cu aceasta meserie

Pasiunea pentru arta, pentru pictura mai exact, a existat dintotdeauna. Primele desene le-am schitat direct cu acul pe mobila. Era din aceea lacuita, cum avea toata lumea in copilaria mea si erau foarte clare.  Nu stiu daca din acest motiv  sau altul, manifestarile mele in aceasta directie nu au fost incurajate de parinti.

Am inteles, de mica ai fost atrasa de domeniul creativitatii…

Am fost indrumata spre un profil mai practic, spre contabilitate, pe care am studiat-o in liceu si in facultate, la Iasi. Cu toate acestea , nu m-am simtit niciodata confortabil cu acest domeniu si m-am inscris la Scoala Populara de Arta din Brasov, la sectia Pictura. Am lucrat este 10 ani in domeniul vanzarilor, apoi 4 ani ca pictor textile. Abia acum, de aproximativ un an mi-am facut curajul sa renunt la orice altceva si m-am dedicate total proiectului Ivana.

Ce tip de materiale folosesti pentru realizarea articolelor tale? Cat timp iti ia sa le lucrezi si cat de variata este paleta de produse?

Acum 10 ani am descoperit lucrul cu pielea naturala, fiind foarte interesant modul in care reactioneaza ea la apa si foc. De atunci am ales-o ca baza preferata pentru pictura mea. Este o piele nefinisata, pe care o procur direct din sectiile de prelucrare a pieilor, din fabrici din imprejurimile Brasovului. Imi desenez apoi matritele, decupez manual pielea ,o pictez, iar la final ii dau un lac de protectie. Imi place sa combin tehnici si materiale diferite, cum ar fi textile, sarma, fire de bumbac.  Folosesc atat vopsele speciale pentru piele, cat si vopsele acrilice.

Ce anume te inspira atunci cand le concepi? Ce iti place cel mai mult sa creezi?  

Preferatele mele sunt florile. Am realizat chiar si buchete de mireasa cu flori din piele. Mai nou, de aproximativ un an, am inceput sa lucrez si genti, pe care aplic flori, fluturi. Imi place mai ales combinatia de pictura si aplicatii in relief. Cu fiecare articol creat invat ceva nou, descopar noi metode, si, cum spunea si Picasso “ inspiratia trebuie sa te gaseasca muncind”. Doar lucrand pot evolua. Este totusi un drum greu si anevoios, cu multe satisfactii si foarte multa munca.

Poti trai decent din asta? Exista un interes si o cerere mare pentru astfel de articole?   

Vanzarile sunt in cea mai mare parte online, lucrez in special pe comanda,  dar mai particip din cand in cand la targuri de specialitate. Acest lucru il fac mai ales pentru a mai culege reactii, feedbackuri si pentru a mai cunoaste oameni noi din acest domeniu. Din pacate preturile practicate pe piata romaneasca nu prea justifica munca depusa in producerea unui articol ralizat manual. Planurile mele de viitor vizeaza in special acest aspect, sa livrez mai mult spre piata externa.

 Nu as putea spune exact daca se poate trai bine din handmade, daca ne referim strict din punct de vedere financiar. Dar pentru mine fericirea insemna sa traiesti facand ceea ce iti place. Iar eu iubesc ceea ce fac si asta se vede. Faptul ca mai mult de jumatate din clientele mele revin cu noi comenzi, pentru mine este garantia lucului bine facut. 

Ce proiecte ai pe viitor? 

Pentru viitor imi doresc aceleasi lucruri: sa creez, sa muncesc, sa ofer! Si sa fiu sanatoasa sa pot face toate acestea. Imi doresc sa evoluez cu fiecare zi, sa ma perfectionez, sa las o urma , sa nu fiu doar un om care a trait din inertie.

Daca sunt interesati de creatiile artistei, puteti vedea mai multe detalii aici:

https://www.breslo.ro/ivanadesign?fbclid=IwAR1M99NqQeNc_ziQ5tP_KVcgfHZ0X0J9SGS9S5YVenCg9BOP56_8nFEskvI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *