Atunci când vine vorba de pardoseli, parchetul reuseşte întodeauna să ne încânte prin aspectul său deosebit. Având în vedere tehnologiile moderne de producţie găsim pe piaţă trei tipuri de parchet: parchet laminat, stratificat sau masiv, cu avantajele şi dezavantajele lor.
Parchetul laminat este o soluţie apărută la începutul anilor ‘90 pe piaţa românească şi oferă o gamă largă de tonuri şi texturi. Putem găsi nuanţe de la pin nordic până la esenţe exotice precum wenge sau mahon. Acest tip de parchet este compus din stratul de uzură care de obicei este din melamina printată, cu trei clase de rezistenţă la trafic : rezidenţial, comercial şi trafic comercial intens. Aceste clase diferă în funcţie de destinaţia spaţiului unde va fi montat. Stratul suport al acestui tip de parchet este în general din MDF tratat contra umezelii, nu permite deformarea în plan orizontal şi reduce zgomotul cu până la 50%.
Ca avantaje putem observa un preţ scăzut, un sitem click cu montare simplă, uşor de întreţinut cu substanţe convenţionale de curăţat. În ceea priveşte dezavantajele, acest tip de parchet este ca o reproducere fotografică a unei fibre lemnoase perfecte în care desenul fibrelor se repetă creând o imagine fără defecte, nefirească pentru un ochi avizat.
Parchetul stratificat este un parchet natural format din trei straturi de lemn dispuse “în cruce” care convinge prin calitate şi estetică naturală bine conturată. Compus din diferite esenţe el are în compoziţie urmatoarele: stratul superior de aprox 3-4 mm dintr-o esenţă nobilă, protejat cu straturi de lac poliacrilic ecologic cu rezistenţă UV, umiditate 6%, stratul mijlociu din lemn de raşinoase ce formează sistemul antideformare cu umiditate de 8% şi stratul inferior compus tot din lemn de raşinoase pentru stabilitate dimensională. Parchetul stratificat asigură un bun transfer termic, de aceea poate fi montat pe suprafeţe încălzite termic.
Prin înaltă calitate a finisajului putem spune că parchetul stratificat se apropie de varianta optimă. Ca avantaje putem observa materialul natural, întreţinerea uşoară, montaj uşor, curat şi rapid, îmbinarea perfectă a plăcilor şi nu în ultimul rând faptul că în timp poate fi şlefuit şi relăcuit de mai multe ori. Ca dezavantaje putem observa ca acest tip de parchet are un preţ puţin mai ridicat faţă de parchetul laminat este un parchet mai sensibil la suprafaţă decât laminatul.
Parchetul masiv este soluţia clasică de acoperire a pardoselilor care oferă prin aspect şi posibilitati de montare cea mai variată gamă de modele şi ornamente. Deoarece este din lemn suportă orice tratament specific şi anume: şlefuire, lăcuire, băituire şi vopsire. Datorită faptului că poate fi găsit în diferite dimensiuni, esenţe şi finisaje, (nefinisat, lăcuit uleiat sau vopsit), el răspunde celor mai pretenţioase stiluri de amenajare a locuinţelor. Parchetul masiv conferă eleganţa oricărui spaţiu si aduce un plus mare de valoare locuinţelor unde este montat.
Ca avantaje putem observa faptul că este un produs natural cu o varietate largă de esenţe, stejar, frasin, nuc, cireş, arţar, salcâm, iroko, wenge, merbau, teak, etc. Are texture variate, care oferă elegantă şi prestanţă prin marea diversitate a compoziţiilor posibile. Dintre toate tipurile de parchet, acesta se pare că prezintă cele mai multe dezavantaje prin montaj, fiind necesare echipe profesioniste. Are preţul cel mai ridicat faţă de celelalte tipuri de parchet, are sensibilitate la umezeală şi lumină, necesită o atenţie sporită la întreţinere, iar având în vedere că este un material viu, lucrează în timp. Parchetul din lemn masiv este o soluţie rafinată şi deosebită care are un loc bine asigurat pe piaţă oferind clienţilor satisfacţia unui produs natural.
Toate cele trei tipuri de parchet oferă confort prin suprafeţele lor calde. De regulă parchetul se foloseşte mai mult pentru living-uri şi dormitoare însă regăsim pe piaţă şi sortimente special tratate pentru baie şi bucătărie.