Grădina ta

Trucuri si sfaturi pentru o gradina sanatoasa

Primavara este una dintre cele mai minunate perioade ale anului in gradina. Razele soarelui sunt din ce in ce mai prietenoase, vegetatia prinde contur si culoare, totul revine la viata. Dar pentru a beneficia de un peisaj armonios si frumos in oaza de relaxare, trebuie un pic de implicare din partea noastra. In gradina, primavara, este despre controlul buruienilor, plantare, combaterea daunatorilor si fertilizare. Cu alte cuvinte, este timpul de gradinarit!

Daca intentionati sa puneti o peluza noua, fie prin seminte, fie prin rulouri, acum este timpul sa o faceti. Inca exista umiditate in aer, iar radacinile au timp sa se stabileasca inainte de caldura verii.

Taiati gardurile vii in mod regulat in timpul primaverii. Acum, cand vremea se incalzeste, acestea vor creste puternic si vor iesi rapid din forma daca sunt lasate  in voia lor.

IN GRADINA CU FLORI

Amestecati o multime de materii organice, cum ar fi compostul si gunoiul putrezit prin sol, deoarece acest lucru va ajuta la imbunatatirea capacitatii sale de retinere a apei si va oferi mult mai multi nutrienti pentru plante.

Impartiti orhideele care au devenit aglomerate in ghivece.

Cyclamenul va inflori si se va bucura de aer liber, intr-o pozitie adapostita si uscata.

Prindeti crizantemele pentru a incuraja cresterea stufoasa.

Varuieste pomii. Lucrarea tine la distanta o serie de paraziti care pot provoca probleme scoartei.

Spalati ghivecele goale cu apa calda

Atrage micile inaripate in gradina cu hranitoare si casute.

Efectuati lucrarile de taiere pentru pomii fructiferi.

Sapati si curatati gradina de frunzele si crengile uscate la nivelul solului.

GRADINA CU LEGUME

Solul trebuie bine maruntit si ingrasat inainte de a planta rasaduri sau seminte.

 Este timpul plantarii ierburilor aromatice, deoarece noptile sunt in sfarsit suficient de blande: patrunjelul, coriandrul, cimbrul si rozmarinul.

Aplicati un agent de umectare pe toate zonele gradinii pentru a va asigura ca fiecare picatura de ploaie de primavara merge la radacinile plantelor unde este cel mai mult nevoie.

Aplicati un agent de umectare in toata gradina. Doar pentru ca a plouat nu inseamna ca apa a ajuns prin sol. 

FERTILIZAREA – recomandari si sfaturi utile

Peste iarna, plantele incetinesc din cauza vremii mai reci si necesita mult mai putini nutrienti, dar in primavara, totul revine la viata, deoarece plantele cresc rapid si  trebuie sa preia mai multi nutrienti din sol. Daca pamantul nu are de ce sa se hraneasca, le va fi foame!

Asadar, aveti o abordare multipla a fertilizarii primavara. Amestecati cat mai mult gunoi sau compost bine putrezit in stratul superior al gradinii, in special printre rasaduri. Aceasta va elibera substantele nutritive relativ lent, va imbunatati structura solului si va face o activitate microbiana ocupata in sol, ceea ce va ajuta plantele pe termen lung.

Presarati ingrasaminte cu eliberare controlata peste plantele cultivate in containere sau cele din gradina crescute, care le vor oferi mancare timp de aproximativ patru luni.

TIPS: Da viata unei gradini asa cum visezi! Descopera seminte, bulbi, ingrasamant si accesorii pentru plantele tale favorite. 

Fertilizati gazonul acum cu un ingrasamant cu eliberare lenta. Amintiti-va ca mai putin este mai mult.

La jumatatea primaverii este momentul sa fertilizam citricele, deoarece se formeaza o crestere noua si trebuie hranita. Alegeti un ingrasamant potrivit pentru citrice care va functiona si pe trandafiri si legume.

In sfarsit si, desi nu este un ingrasamant, aplicati extract de alge marine la fiecare doua saptamani. Este foarte eficient la intarirea plantelor, astfel incat acestea sa se descurce mai bine cu conditiile meteorologice extreme, dar mai important in acest moment al anului, le ajuta sa faca fata atacului daunatorilor de primavara, cum ar fi afidele, cimbrul pranz si omizile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *