Compostul poate părea un pământ obişnuit, însă este foarte bine diferenţiat de pământul normal. Acesta are în compoziţia sa săruri minerale şi compuşi organici care formează hrana fără de care plantele nu ar putea supravieţui. Un compost bun, format din elementele nutritive corespunzatoare este vital dacă doriţi ca plantele voastre să înflorească normal. Compostul hrăneşte plantele, iar stropirea menţine rădăcinile umede, păstrează oxigenul în jurul acestora şi permite plantei să se dezvolte.
Multe composturi sunt realizate din turba amestecată cu humus sau pământ gras, la care se adaugă îngrăşăminte şi puţin nisip. Unele plante se dezvolta bine într-un compost pe bază de pământ fertil, în timp ce altele preferă un compost pe bază de turbă. În urmatoarele rânduri vă prezentam care sunt cele utilizate combinaţii de compost.
Compostul pe bază de humus
Humusul, un pământ gras denumit pământ fertil. Este practic un pământ bogat în substanţe organice amestecat cu pământ de pădure. Cel utilizat ca bază în compostul pentru plantele de interior este tratat cu scopul de a-l steriliza de microoorganisme dăunătoare şi este amestecat cu o anumită cantitate de turbă şi nisip, totul fiind îmbogăţit cu puţin îngrăşământ care conţine săruri minerale diferite, în special potasiu şi fosfaţi. Diferitele composturi întâlnite în comerţ diferă în funcţie de procentul fiecăruia dintre aceşti patru componenţi: turbă, nisip, humus şi îngrăşământ.
Rolul fiecărui component din conţinutul compostului este foarte important. Pământul gras este elementul principal ce formează baza compostului şi face ca hrana plantei să difuzeze în apă în timpul udării. Turba reţine foarte bine apa, asemanător unui burete şi menţine astfel rădăcinile ude mereu.
De asemenea, nisipul favorizează uscarea rapidă a compostului, evitând astfel saturarea plantei cu apă. În plus, permite aerul să ajungă până la rădăcini. Compostul pe bază de humus reţine îngrăşământul cca 12 săptămâni.
Compostul de baza de turbă
Compostul pe bază de turbă se utilizează în general în ghivece de plastic. Horticultorii îl folosesc pentru că este uşor de transportat, uşor de sterilizat şi aproape sigur lipsit de buruieni sau de dăunători. Cele mai multe produse de compost pe bază de turbă sunt realizare dintr-un simplu amestec de turbă şi îngrăşământ, în timp ce altele, denumite semisintetice, sunt făcute dintr-o substanţă anorganică-vermiculit, amestecat cu turbă şi îngrăşământ.
Vermiculitul este o rocă vulcanică cu granule mici, perfect sterile şi foarte uşoară. Îngrăşământul este eliberat plantei mult mai rapid decât în cazul unui compost pe bază de pământ şi hrăneşte astfel planta cca 6 săptămâni după replantare.
Principalul dezavantaj al compostului pe bază de turbă este acela că se poate usca complet, dacă uităm să udăm planta atunci când temperatura este ridicată. Remediul constă în a introduce ghiuveciul până la margine într-un recipient plin cu apă călduţă până când compostul fie se înmoaie, fie se umflă, revenind umed ca la început.
Cum să faci compost….pentru grădină
Folisiţi bălegar de fermă bine putrezit, frunze descompuse, coajă de arbori sau iarbă tăiată.
Dacă solul este greu, alegeţi bălegarul cu grijă. Cel vâscos, cum este acela de de porc, va face solul şi mai greu.
De asemenea, dacă materialul livrat drept coajă tocată conţine prea multe aşchii lemnoase, există riscul ca solul să aibă de suferit: lemnul sau rumerguşul absorb azotul din pământ, iar plantele pot suferi în lipsa lui. Adăugând multă materie bogată în azot, cum este bălegarul, se poate compensa această pierdere.
Sursa: Ghidul – plante de apartament, Foto: Pixabay