Topinamburul – Helianthus tuberosus- este o planta erbacee, perena, originara din America. Cu toate acestea, nu se cunoaste exact vechimea sa in cultura. Se presupune ca la descoperirea Americii, indienii din America de Nord il cultivau ca planta alimentara. Abia in secolul al XV-lea, topinamburul a fost adus si in Europa.
Planta, in limbajul popular, mai poarta denumirea de baraboi, cartoafe de iarna, cartofi porcesti, napi de pamant sau pere iernatice.
Tuberculii sunt folosti in arta culinara, mai ales in unele regiuni din vestul și centrul Europei. Cel mai adesea sunt folosiți în prepararea salatelor.
Topinamburul – Helianthus tuberosus – se cultiva usor. Se inmulteste prin tuberculi. Rezista la temperaturi scazute, iar arsita din timpul verii nu-i dăunează. Planta este foarte rezistenta la seceta datorită sistemului radicular care ia apa în profunzime.
Are cerinte mari de umiditate și pretenții mici de sol. Prefera soluri luto-humoase, afanate, suficient de umede, usor acide pana la usor alcaline (pH 6-7,5).
Plantarea
Cel mai bun moment pentru plantare este primavara devreme. Se cultiva usor din bucati mici de tubercul. Plantile-le in ghivece sau direct in gradina, la aproximativ 10 cm adancime si la 25 cm una dintre ele. Ar trebui sa aveti grija atunci cand pozitionati, deoarece tuberculii se vor inmulti rapid, iar tulpinile de flori pot atinge pana la 3 m inaltime, ceea ce inseamnă ca pot intrece plantele din jur. Cel mai bun moment pentru recoltare este toamna tarziu, pur si simplu sapati tuberculii dupa ce florile si tulpinile au disparut.
Cel mai important, tine-le departe de alte plante! Nu numai că se vor raspandi si depași paturile de plante din apropiere daca nu sunt recoltate sau rarite in mod regulat, dar si florile subtiri vor creste inalte aruncand umbre si privand plantele din apropiere de lumina soarelui necesara.
Recoltarea tuberculilor se face prin octombrie-noiembrie si se pastreaza in beciuri, în conditii asemanatoare cartofilor. Indiferent daca este vorba de hrana sau de viitoarea propagare a semintelor, cel mai bine este sa va pastrati tuberculii intr-un loc racoros si uscat, cum ar fi un frigider sau o pivnita de radacini, in pungi de hartie pentru o uscare optima.