Grădina ta

Tehnologia de cultura a craitelor

Craitele (Tagetes pattula L) nu au cerinte ridicate fata de umiditatea solului, suportand chiar perioade de seceta. Se poate cultiva pe soluri variate, dar prefera soluri ceva mai grele, dar bine drenate, de dorit cu orientare sudica. Nu are cerinte deosebite fata de fertilitatea solului. Sunt contraindicate solurile acide.

Locul in asolament

 Craitele nu manifesta o cerinta expresa fata de planta premergatoare, reusesc atat dupa culturile cerealiere cat si dupa prasitoare. Pot reveni pe aceeasi sola dupa 4 ani. Pregatirea si fertilizarea terenului: Incepe cu o aratura adanca de vara, in cazul cand urmeaza dupa o planta cerealiera sau cu o aratura adanca de toamna, in cazul cand cultura premergatoare a fost o prasitoare.

Terenurile mai putin bogate in materii hranitoare se ingrasa cu 4—5 tone /ha gunoi de grajd, bine fermentat, la care se adauga 30 kg s.a. fosfor si 20 kg s.a. potasiu.In lipsa gunoiului de grajd sunt suficiente 50 kg/ha s.a. fosfor si 20—30 kg s.a. potasiu, care se incorporeaza in sol odata cu aratura.

Lucrarile solului

Primavara pina la insamintare sau plantare, terenul este lucrat cu cultivatorul si grapa in vederea mentinerii umiditatii in sol si a indepartarii eventualelor buruieni. Daca aceste plante nu sunt prea pretentioase fata de natura terenului, ele totusi cer ca solul sa fie bine mobilizat, afinat.

Semanatul

Craitele se inmultesc prin seminte, fie direct in camp, fie insamantate in rasadnite calde si apoi plantate pe teren. Insamantarea direct in camp se face in aprilie cu semanatoarea SUP-29, la intervale de 45—50 cm intre randuri si la adancimea de 2—2,5 cm. Se seamana 4—5 kg. seminte/ha. cu puritatea de 95%, germinatia de 70% si umiditatea maxima de 12%. Pentru a fi distribuite cat mai uniform pe teren, semintele de craite se amesteca in prealabil cu nisip fin de rau foarte bine uscat, cenusa sau tarate. Proportia amestecului este: o parte seminte la 4—5 parti material inert. Craitele se pot insamanta in camp si in cuiburi, la intervale de 45—50 cm intre randuri si la 25 cm pe rand. In fiecare cuib se pun 3—5 seminte, dupa care se preseaza usor terenul cu tavalugul.

Rasadurile de craite necesare unui hectar se obtin prin insamintarea in a doua jumatate a lunii martie a 0,5 kg samanta/100 m2 de rasadnita calda. Lucrarile de infiintare a rasadnitei, semanatul si ingrijirea rasadurilor de craite sunt cele cunoscute si folosite la majoritatea plantelor medicinale si aromatice inmultite prin acest sistem. Singura particularitate in obtinerea unui rasad viguros de craite este de a-i pastra o talie mijlocie de 5—7 cm lungime cu 2—3 ramificatii. Acest lucru se poate obtine pe doua cai: prin repicare in alte rasadnite (ceea ce este foarte costisitor) si prin moderarea caldurii si umiditatii din rasadnita.

 Plantarea rasadurilor in cimp se face la sfarsitul lunii aprilie, la intervale de 50 cm/ 25 cm intre plante pe rand.

Lucrarile de intretinere a culturii  

In cazul insamintarii directe in camp, prima prasila se face imediat ce se disting randurile, iar in cazul plantarii prasila se executa dupa terminarea operatiilor de plantare a rasadurilor. A doua prasila se face la 2—3 saptamani dupa prima, cu care ocazie se raresc pe rand plantele insamintate direct in camp. A treia si a patra prasila se executa dupa prima si a doua recoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *