Grădina ta

Sfaturi de îngrijire: COLEUSUL – veselia grădinii tale.

Frunzele plantelor anuale au un rol important şi estetic în grădini. Iar când vine vorba de frunziș, coleusul se află în fruntea listei.  Planta face parte din familia mentei, iar selecția sortimentelor este mai bună ca niciodată.

Plantele Coleus vin într-o gamă largă de soiuri, combinații colorate de frunziș și modele de frunze. Unele sunt verzi marcate cu fildeș, ocru, cais, maro, roz, roșu sau purpuriu. Câteva sunt de culoare solidă; majoritatea au frontiere sau dungi în două tonuri. Coleus este o plantă versatilă și te poate bucura pe tot parcursul anului. În orice locație, va oferi ramuri de frunze multicolore pentru buchete și alte plante. Cerința mare este soarele pentru a menține frunzele intense în culoare.

Ţineţi cont că foliagele care au culori mai deschise pot lumina locațiile umbrite, în timp ce culorile întunecate în aceeași setare vor crea profunzimea și contrastul.

Termenul „sun coleus” se referă la selecții care tolerează mai mult soare. Soiurile cu frunze întunecate tind să tolereze mai mult soare, în timp ce soiurile mai ușoare au nevoie de mai multă umbră pentru a minimiza scorchiul frunzelor. Soarele de dimineață tinde să mențină colorarea consistentă a frunzișului. Prea puțină lumină va încuraja o plantă slab dezvoltată, mai puțin viguroasă, fără cea mai bună culoare. Coleus poate fi grupat în trei forme de plante: în poziție verticală, rotunjită și înclinată. Prinderea și tăierea frecventă pot ajuta la modificarea formei.

Evitați solurile prea umede, care pot duce la scăderea frunzelor și la stimularea bolilor.

Dacă nu doriți ca planta să crească înaltă, puteți controla dimensiunea acesteia prin tăiere.

Alegeți soiuri coleus de culoare solidă, cum ar fi Redhead și Lime Delight Premium Sun (ambii crescuți pentru soare), pentru a face o declarație îndrăzneață în grădină. Încercați varietăți multicolore pentru „ecouri colorate” care completează plantele vecine care au culori similare  sau contrastante de flori şi frunziș. Repetarea anumitor culori și forme poate oferi unitate și armonie în grădină. Ţineţi cont că foliagele care au culori mai deschise pot lumina locațiile umbrite, în timp ce culorile întunecate în aceeași setare vor crea profunzimea și contrastul.

Coleus poate fi inclus și în coșuri suspendate, plantele vor curge frumos peste margine. Însă rețineți că planta este însetată și că într-un coș agățat se poate usca rapid. Aşadar, nu uitaţi să o udaţi frecvent.

Dacă țineți o plantă într-un recipient mic, acesta va rămâne destul de mică. Transferați-o într-un vas mai mare sau în grădina și  va putea crește peste 2 metri înălțime pe vreme caldă, mai ales dacă este bine îngrijită.

Dacă nu doriți ca planta să crească înaltă, puteți controla dimensiunea acesteia prin tăiere.  Îndepărtați ramurile interioare, iar frunzele vor crește. De asemenea, îndepărtați ramurile inferioare pentru a crea o plantă în formă de copac.

Îngrășământul este necesar pentru o creștere viguroasă. Un îngrășământ chimic bogat în azot sau în îngrășăminte lichide solubile în apă este satisfăcător.

Ţine dăunătorii la distanţă

Mealybug își face uneori casa pe această plantă suculentă în interior. Dar un duș regulat de apă rece păstrează, de obicei, insectele mealybug departe.

Un pic de bumbac înmuiat în alcool şi pus lângă plantă va ţine la distanţă pe acei dăunători care apar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *