Plantele au nenumarate roluri benefice in viata noastra, ne incanta cu mirosul si aspectul lor esetic, purifica aerul din locuinte si ne putem trata cu ajutorul lor. Cu toate acestea, unele dintre ele ne pot da mari batai de cap. In ciuda frumusetii lor grandioase, anumite flori conţin substante toxice care ar putea ucide cu usurinta un patruped. Iata care sunt cele mai des intalnite plante din locuinte care iti pot pune siguranta in pericol.
Nerium oleander sau leandru este o planta decorativa. Pe cat de delicata si inocenta pare aceasta floare, pe atat de periculoasa si toxica este. Chiar si ingerarea mierii facute din nectarul sau poate produce simptome agresive. Leandrul este un arbust ornamental cu frunze mici, lucioase si flori de culoare roz-trandafirie ce emana un parfum delicat si placut. Doar o singura frunza ingerata poate provoca complicatii, insa majoritatea deceselor apar atunci cand sunt consumate cantitati foarte mari. Copiii sunt mai susceptibili si trebuie tinuti departe de plantele de leandru. Simptomele se manifesta prin stari de ameteli, aritmie si tremur.
Epipremnum aureum, numita si iedera diavolului, este o planta de apartament recomandata atat pentru frunzele sale frumoase variegate, cat si pentru abilitatile de purificare a aerului. De fapt, este mentionata de catre specialisti ca una dintre cele mai bune plante pentru indepartarea impuritatilor din aer. Cu toate acestea, planta este considerata daunatoare si poate produce efecte secundare incomode si uneori chiar grave. Seva sa poate produce arsuri ale gurii, iritatii ale pielii, umflarea buzelor, limbii si gatului, varsaturi si diaree.
Iedera ofera o priveliste fermecatoare atunci cand se strecoara pe zidurii, pietre sau prin copaci. Deseori planta creeaza cascade si covoare de frunze luxuriante vesnic verzi. In interior, iedera este utilizata pentru decor si pentru a indeparta impurtatile din aer. Insa atentie, planta poate conduce la iritatii severe ale pielii. Ingestia poate provoca arsuri la nivelul gurii si gatului, stupoare, convulsii, febra si eruptii cutanate. De obicei, simptomele sunt severe numai daca sunt consumate cantitati mari de planta.
Nivelul de toxicitate este scazut, producand simptome de durata scurta, cum ar fi dureri ale cavitatii bucale, salivatie si greata. In cazuri rare, iedera poate produce o reactie dermatologica, dar este in principal toxica doar daca este ingerata.
Cosmarul alergicilor
Amaranthus caudatus, cunoscut si sub denumirea populara de Motul curcanului datorita inflorescentelor care imita un mot de curcan, constituie o adevarata amenintare pentru cei alergici. Amaranthus caudatus este deseori intalnit in gradinile rurale si reprezinta pentru majoritatea o planta populara datorita aspectul florilor de culoare rosu ruginiu in forma de margele, care infrumuseţeaza gradinile pana toamna tarziu. Polenul din aceste flori poate fi, totusi, un iritant major pentru persoanele care sufera de rinita alergica, febra fanului.
Ca tot am amintit de febra fanului, nu mai este deloc de mirare faptul ca ambrozia este cea una dintre cele mai periculoase plante parazite care poate provoaca alergii severe. In ultimii ani numarul celor care sufera de alergiile provocate de ea a crescut semnificativ. Florile ei apar spontan pe marginile drumurilor, pe terenurile lipsite de vegetatie si prost intretinute, dar si in gradini si parcuri neingrijite
Polenizarea este realizata cu ajutorul vantului prin raspandirea graunciorilor de polen. O singura planta matura poate elibera in atmosfera cateva miliarde de graunciori de polen si pana la 30.000 de seminte, care isi pastreaza calitatile germinative pana la 40 de ani. Planta atinge perioada de maxima polenizare in lunile august – septembrie si se intinde pana sfarsitul lui octombrie, spre disperarea alergicilor.
Si pelinul se afla pe lista neagra a plantelor alergice. Pe toata perioada inflorii sale, incepand din iulie pana in septembrie, planta provoaca reactii severe. Simptomele alergiilor la pelin sunt foarte asemanatoare cu cele cauzate de ambrozie: rinita alergica, stranut frecvent, sufocare si dificultati de respiratie. Tot in aceasta categorie intra pipirigul si talpa gastei.
Dusmanii de temut ai patrupedelor
In general plantele care au latex, cum ar fi ficusul, sunt periculoase pentru animale. Latexul poate provoca iritaţii. De asemenea, plantele din familia araceae, precum anthurium calla si spathiphyllum, sunt flori care in compoziţia lor au substanţe extreme de toxice pentru patrupezi.
“Idera, philodendronul si aloe vera sunt plantele cele mai des intalnite plante care fac rau animalelor de companie. De asemenea, ar trebui tras un semnal de alarma sa nu se mai cultive graduri vii din tisa prin parcuri. Tisa seamana foarte mult cu bradul, tuia sau cu molidul, insa este extraordinar de toxica. Inainte indienii foloseau extract de tisa pentru sageţiile lor, tocmai pentru a otravi dusmanul” spune Petre Biolan, Ing. Horticultor.
Poate una dintre cele mai populare plante de casa, filodendronul reprezinta un real pericol pentru cei din jur. Din cauza continutului mare de cristale de oxalat de calciu pe care il are, floarea devine toxica. Din acest motiv, este foarte important sa pastrati plantele de acest gen doar pe rafturile inalte sau pervazuri unde cei mici nu pot ajunge la ele. La adulti, chiar si la copii, ingerarea de filodendron are, de obicei, doar reactii adverse usoare, inclusiv o reactie dermatita si umflarea gurii si tractului digestiv. Cu toate acestea, Philodendron are un efect mult mai grav asupra animalelor de companie, cu raportari de spasme, convulsii, durere si umflare. De asemenea, s-a observat ca planta pare a fi mai mult toxica pentru pisici.
In concluzie, exista multe specii de plante toxice, de aceea acorda o atenţie sporita florilor pe care le aduci in casa sau in aproprierea ei. In cazul in care micul tau patruped a savurat din momeala, suna-ţi veterinarul cat mai repede si urmeaza toate instrucţiunile necesare.