Grădina ta

MUŞCATELE, plantele care te protejează. Mic GHID de întreţinere

Muşcatele nu lipsesc din nicio grădină datorită florilor intens colorate. Pe lângă coloritul şi frumuseţea lor deosebită, aceste plante nu sunt deloc greu de întreţinut. În afară de rolul lor decorativ, muşcatele au proprietăţi benefice asupra organismului uman. Pot fi utilizate în tratarea ulcerului, iritaţiilor pielii şi nu numai.

Muşcatele se numără printre cele mai nepretenţioase plante. Se recomandă să fie plasate în locuri luminoase şi însorite, florile sale rezistând bine chiar şi expuse direct la soare. Perioada de înflorire este mai – octombrie, în ciorchini de 5 – 10 flori, în nuanţe de roşui, roz, portocaliu, violet sau alb.

Udarea se face de 2 – 3 ori pe săptămână sau în funcţie de cât de repede se usucă pământul. Atenţie! Udarea excesivă nu le face bine. Şi în cazul muşcatelor se aplică regula generală de udare: dimineaţa sau seara târziu, pentru a le feri de şocul termic. Dacă le uzi în timpul arşiţei de prânz, le vei arde. Îngrăşământul lichid se aplică din aprilie şi până în septembrie, respectând dozele indicate.

de la începutul lui martie, acestea  trebuie udate mai des, de aproximativ două ori pe săptămână

Chiar dacă în comerţ există îngrăşământ special pentru muşcate, se poate folosi şi un îngrăşământ simplu pentru plante cu flori. Toamna, muşcatele se aduc din nou în casă, înainte de primul îngheţ. Se pot ţine în camere răcoroase, la fereastră cau cât mai aproape de ferestre. Iarna, muşcatele trebuie udate cel mult o dată pe lună. Aceste condiţii le garantează o înflorire abundentă şi timpurie în anul următor.

De la sfârşitul lunii februarie sau începutul lui martie, acestea  trebuie udate mai des, de aproximativ două ori pe săptămână. De asemenea, trebuie tăiate ramurile bătrâne (la 2 – 3 ochiuri) pentru a favoriza îndesirea ramurilor.

În medicina populară tradițională, mușcata a fost folosită în tratarea ulcerului, durerilor de cap și de urechi. În unele părți din America Latină, se spune că îmbăierea în apa cu mușcate ajută la vindecarea iritațiilor pielii. În Africa de Sud speciile de Pelargonium au fost utilizate pentru a trata diareea și sifilisul.

muşcatele au puterea de a ţine departe de casă energiile negative

În scop terapeutic, de la mușcate se folosesc frunzele, rădăcina plantelor bătrâne și florile din care se prepară infuzii, sucuri sau maceratul la rece de mușcată. Experimentele efectuate cu aceste plante, au arătat că mușcata poate curăța aerul de bacterii şi ţin insectele la distanţă.

De asemenea, nu se pun întâmplător muşcate în faţa ferestrei. Pe lângă rolul decorativ pe care îl deţin, muşcatele au puterea de a ţine departe  energiile negative. Totodată, substanțele volatile emise de floarile sale umplu casa cu o aromă plăcută, având un efect antitumoral şi  antibacterian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *