Grădina ta Interviu

Mariana Stanciu, artist: “Tablourile cu licheni reduc stresul si induc o stare de relaxare’’

Pentru multe persoane izolarea din perioada pandemiei a fost un bun prilej pentru a face multe lucruri utile si creative. In aceasta situatie se regaseste si o tanara din Constanta. Mariana Stanciu, de profesie psihoterapeut si psiholog clinician, a dezvoltat  un mic business de succes din realizarea tablourilor vii, dar si a altor obiecte decorative de acest fel. Ajutata si de sora sa, artista a ajuns sa creeze zeci de piese unice, in doar cateva luni.

Cum si cand ai descoperit pasiunea pentru tablouri vii?

Pasiunea pentru tablouri am descoperit-o in decembrie, inainte de sarbatori! Eu in fiecare an obisnuiesc sa fac familiei cadouri originale, handmade. De aici a venit si idea tablourilor ca fiind un cadou inedit!In mod special am dezvoltat aceasta pasiune pe perioada pandemiei pentru ca am avut sistata activitatea la cabinet si am dispus de foarte mult timp liber pe care m-am gandit sa il folosesc cu folos!

Cum se intretine un asemenea tablou?

Tablourile de licheni nu au nevoie de intretinere speciala! Lichenii au nevoie sa fie hidratati o data la 2- 3 saptamani in functie de spatiul unde sunt tinuti. De asemenea, recomand de fiecare data sa fie feriti de razele directe ale soarelui pentru ca lichenii devin casanti.

Care sunt pasii pe care ii urmezi pentru realizarea unui décor cu licheni si cat timp iti ia sa-i concepi?  

In primul rand, cand ma apuc de un tablou, imi curat lichenii pentru ca ei sunt organisme ce sunt culese din natura si au multe impuritati pe langa partea pufoasa care se vede in tablouri! Dupa ce am curatat lichenii, ii lipesc dand viata intregului tablou! Durata de executie depinde de complexitatea tabloului, de exemplu unul de 50/70cm mi-a luat 2 zile sa il termin!

Care este lucrarea ta de suflet, care ti-a placut cel mai tare?

Pot spune cu siguranta ca cel mai mult imi plac tablourile cu peisaje! Imi aduc aminte de concediile la mare si la munte, mai ales in perioada aceasta!

Cum au fost apreciate lucrarile tale? Exista cerere pentru asa ceva?

Oamenii apreciaza lucrarile handmade, mai ales pe cele care sunt lucrate din suflet! Tablourile au prins foarte bine si multa lume le apreciaza.

La ce pret ajunge un asemenea tablou?

Pretul depinde de cantitatea de licheni folosita si de complexitatea lui. In general preturile incep de la 100 de lei, pentru un tablou de dimensiune A4.

Mariana Stanciu

De ce ai recomanda o asemenea decoratiune in locuinta? Care sunt beneficiile terapeutice?

Recomand din tot sufletul lichenii pentru fiecare casa pentru ca reduc stresul si induc o stare de relaxare. Sunt ignifugi, antistatici, nu retin insecte. Sunt non alergici, naturali si bio degradabili. In natura, lichenii sunt organisme din regnul Funghi si sunt extrem de rezistenti si se pot dezvolta chiar si in conditii aspre, temperaturi foarte scazute si in medii foarte diferite: pe sol, pe scoarta copacilor, pe stanci, pe muschi sau pe lemn aflat in putrezire. Dupa ce sunt culesi manual lichenii si muschii sunt conservati folosindu-se glicerina sau parafina. Astfel muschii si lichenii stabilizati sunt de fapt mentinuti intr-o stare latenta de repaos, fiind usor de intretinut, acestia neavand nevoie de apa sau lumina, folosesc umiditatea din aer in folosul lor pentru a-si mentine aspectul. Sunt un bun indicator al umiditatii unui spatiu. Desi sunt conservati, absorb umiditatea din aer si devin rigizi si casanti cand umiditatea din incapere scade sub 40%. Totusi, acestia isi recapata elasticitatea odata cu restabilirea umiditatii prin pulverizare.

Aici puteti regasi toate lucrarile Marianei Stanciu (0724 195 317) : https://www.facebook.com/TablouriDeLicheni/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *