Grădina ta

Lufa, planta din care se obține buretele natural

Lufa sau castravetele buretos este o plantă originară din zonele subtropicale din Asia și Africa. Am putea spune că acest rod al naturii  nu este deloc străin pe teritoriul nostru. Până nu de mult, Lufa  creștea ca o plantă din flora spontană iar țăranii o cultivau, o uscau și o foloseau ca atare în scopul ingienii. Acum, însă, puțini sunt aceia care cunosc beneficiile acestei plante sau care mai au în propriile plantații așa ceva.

Pe lângă rolul de burete, lufa are multiple întrebuințări fiind utilă în diferite industrii. Popularitatea plantei lufa pentru produsele de igienă personală se datorează efectului delicat de exfoliere a fibrelor asupra pielii. Mulți consumatori apreciază că materialele din această plantă sunt biodegradabile, naturale și regenerabile.

produsele rezultate din lufa sunt recomandate pentru igiena corporală

În multe  țări lufa este des utilizată în fabricarea produselor de curățat vase, anvelope și multe alte suprafețe. De asemenea, fibrele dure ale acesteia pot fi prelucrate în produse industriale, cum ar fi filtre, izolații șau materiale de ambalare. Așadar, o afacere cu castravetele buretos pare să fie un drum către success!

Tehnologia de cultură nu este complicată și se aseamănă foarte mult cu cea a castravetelui.  Bureții vegetali au un ciclu de viață destul de lung.  Ei sunt plantați  la începutul lunii mai, în solar, iar recoltarea începe la sfârşitul lui august și ține până la îngheț. Pentru o dezvoltare mai bună și armonioasă se recomandă susținerea plantelor  de lufa pe spalieri sau plase. De asemenea, folosirea unui soi timpuri promite o recoltă fără probleme.

Fructele sunt ajunse la maturitate atunci când codiţa s-a veştejit, vârful inferior s-a îngălbenit, iar prin lovire scot un sunet asemănător cu cel al pepenilor copţi. Abia în acest moment se recoltează manual prin ruperea de pe vrej. Dacă fructele opun rezistenţă se vor mai lăsa câteva zile, semn că, încă, nu sunt coapte.

În ceea ce privește păstrarea acestora, fructele de lufa se culeg când sunt coapte, se decojesc și se păstrează la soare până când  se vor usca.  Apoi sunt depozitate în saci de plastic perforați sau lădițe, pentru a nu  mucigăi. De asemenea, este recomandat ca spațiul de depozitare să fie ferit de umezeală și cât mai aerist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *