Grădina ta

Irigarea. Obiceiuri care distrug plantele de apartament

Da, este adevarat. Udatul des al plantelor de apartament este un obiecei daunator acestora. Atunci cand frunzele plantelor incep sa se ingalbeneasca este un semnal de alarma ca sunt -sufocate- cu prea multa apa, in timp de frunzele ofilite, rasucite, indica faptul ca planta are nevoie de hidratare.

Pozitionati ghiveciul si planta corect

Foarte important – Cand va replantati plantele, nu umpleti ghiveciul pana la margine cu pamant de ghiveci. Acest lucru ingreuneaza mult udarea, deoarece va trebui sa picurati apa peste sol si sa asteptati pana cand se infiltreaza. Lasati suficient spatiu pentru a putea turna putina apa si lasati-o sa se inmoaie singura.

ATENTIE! Nu lasati niciodata plantele sa stea in apa! Cu exceptia cazului in care sunt plante de mlastina. Cand udati asigurati-va ca goliti farfurioarele de sub ghiveci dupa ce ati terminat de udat, astfel incat plantele sa nu stea in apa. Baltirea plantei in ghiveci nu este deloc favorabila. Aceasta poate duce la putregaiul radacinilor, iar pana la ofilirea plantei nu mai este decat un pas.

Aplicati o tehnica potrivita de udare

Udarea de jos este o metoda foarte eficienta pentru multe plante ale caror frunze nu le place sa se ude.

Utilizati o cutie cu gat lung. Acest lucru va permite sa aplicati apa precis la nivelul solului, fara a umezi frunzele. Apartia bolilor este incurajata de frunzisul umed.

Udarea superficiala si insuficienta incurajeaza sistemele de radacina slabe si face planta mai vulnerabila. Cand udati, asigurati-va ca o faceti bine, astfel incat apa sa curgă prin recipient. Acest lucru ajuta la eliminarea sarurilor de ingrasamant, care pot fi periculoase daca se acumuleaza.

Consecventa

Fii consistent. Chiar daca asta inseamna sa marcati zile in calendar pentru a va aminti sa verificati daca planta are nevoie de udare, asigurati-va ca obiceiurile de udare sunt consecvente, astfel incat plantele sa nu sufere de schimbari radicale – solul uscat sau apa din belsug.

Ore ideale

Apa dimineata. Udarea noaptea incurajeaza umiditatea, care este o conditie prealabila pentru atacul ciupercilor, bolilor. In schimb, apa in timpul zilei este recomandată pentru procesul de transpiratie si evaporare.

Verificati calitatea apei

Acordati atentie calitatii apei. Unele plante nu pot tolera apa de la robinet cu clor. Utilizati cea mai curata apa posibila, cum ar fi apa de ploaie, apa care a fost lasata afara timp de cateva zile sau chiar apa plata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *