Grădina ta

Iarna în grădină. Lucrările lunii ianuarie

Deşi la prima vedere ai spune că luna ianuarie este o perioadă destul de liniştită din punct de vedere al lucrărilor în gradină, în realitate nu este deloc aşa. Acum este momentul potrivit pentru a pune la punct planul pentru noul sezon. Îndepărtea ramurilor uscate, verificarea bolilor şi dăunătorilor sunt doar câteva dintre lucrările necesare pentru a obţine rezultate remarcabile în vară.  

Iată ce trebuie să bifezi pe lista activităţii în grădină, în luna ianuarie:

Dezinfectaţi toate ustensilele pe care le folosiţi în grădină, apoi aveţi grijă sa le depozitaţi în locuri ferite de umiditate.

La nivelul solului se  aplică îngrăşăminte organice, cu încorporare în sol. Dacă este posibil, se vor executa lucrări ale solului pe rândul de pomi cu o freză cu palpator. De asemenea, săpaţi şi în jurul pomilor. Lucrarea ajută la aerisirea patului germinativ.

Controlaţi pomii fructiferi şi îndepărtaţi fructele uscate rămase în copaci.

Primăvara foarte devreme, dar şi în ferestrele iernii, în lunile ianuarie-februarie  se execută tăierile de întreţinere  şi fructificare, aplicate pomilor fructiferi. Aceste tăieri se executa anual, iar scopul lor este de a întreţine coroanele şi normarea încărcăturii de rod.

Arbuştii decorativi atacaţi de cipuerca ce provoacă pustule roşii trebuie tăiaţi până la lemnul sănătos.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *