Grădina ta

GRĂDINA RUSTICĂ – planul de la A la Z

O grădină de flori decorată în stil rustic poate reda o imagine frumoasă și primitoare în curtea dumneavostră.  Puteți crea o grădină de flori rustică fermecătoare chiar și într-un spațiu foarte mic, cu puțină planificare.  Primul pas este sa incepeți cu un plan concret pentru aspectul grădinii. Alegeți plante care se pot dezvolta în climatul specific zonei și spatiului  disponibil. Daca v-aţi hotărât şi vreţi să personalizaţi grădina în acest decor, urmaţi sfaturile de mai jos:

Alegeţi locul pentru grădină

Uitaţi-vă la curte și hotărâţi-vă unde vreţi să vă creaţi spaţiul de relaxare. Gradina trebuie să fie aşezată undeva unde poţi  să o vezi ușor și să îi aprecizi frumusețea, de preferință atât din interiorul cât și din exteriorul casei. De asemenea, trebuie să ai în vedere că teritoriul destinat grădinii obține suficientă lumină solară.

 Planificați lucrările grădinii

Este mai ușor să planificați şi apoi să puteți vizualiza ceea ce doriți să obţineţi. Faceți o schiță rapidă a proprietății  indicând orice clădiri, punți și terase, drumul de acces, gardurile sau alte caracteristici majore. Nu uitați să luați în considerare modelele de drenaj din curte. De asemenea, marcați în orice grădini pre-existente, arbuști sau arbori.  Odată ce ați făcut schița de pornire, puteți începe să notaţi propunerile pentru paturi de flori. Pe lângă flori, încercați să schițați alte elemente pe care doriți să le adăugați în grădină, cum ar fi aleele pietruite și granițele de piatră, garduri, grătare sau sculpturi.

Determinați zona de rezistență a plantelor

Odată ce ați venit cu un design de bază pentru grădină este timpul să  vă decideți ce specii de flori alegeţi. Primul pas este să aflați ce fel de plante  pot prospera în zona  în care locuiţi. Dacă selectați flori care se află în afara zonei de rezistență, este posibil să nu supraviețuiască temperaturilor extreme din  iarnă și vară.

Asigurați-vă că aveți sol bogat în nutrienți

Veți avea nevoie să știți ce fel de sol aveți înainte de a începe să plantați florile. Pământul bun ar trebui să fie pufos, întunecat și bogat în substanțe nutritive pentru plantele ce vor fi semănate. De asemenea, pămantul ar trebui să aibă un drenaj bun, deoarece cele mai multe plante nu se dezvoltă bine în soluri prea umede sau bogate.

Sfat• Luați un eșantion din solul grădinii pentru a evalua pH-ul și nivelurile nutrienților.  Dacă este necesar, puteți modifica compoziția solului prin adăugarea de îngrășăminte, substanțe care modifică pH-ul, cum ar fi var sau sulf, sau alte componente.

Selectați florile pentru grădină

După ce ați evaluat spațiul destinat gradinii și tipul de mediu de plantare pe care îl aveți, este timpul pentru partea distractivă – alegerea florilor. Mai întâi, restrângeți selecția la plantele care funcționează cu zona de duritate, tipul de sol și cantitatea de lumină solară disponibilă în grădină. Apoi, luaţi în considerare unele dintre următoarele:

Ce fel de culori doriți în grădina? În funcție de stilul personal, este posibil să doriți un curcubeu de culori sau o paletă mai limitată (de ex., diferite nuanțe de albastru și galben).

Sunteți interesat de flori care atrag insecte polenizante, cum ar fi albinele și fluturii? Vreți flori înalte, scurte sau înălțime medie sau un amestec?

Cercetați online sau vizitați un centru de grădină sau o grădină botanică pentru a obține idei. De asemenea, poate fi foarte util să vorbiți cu un profesionist în horticultură, care vă poate îndruma în direcția cea bună.

Alegeți florile cu vibrații rustice. În timp ce tipurile de flori pe care le selectați vor fi în mare măsură determinate de zona dvs., unele soiuri pot da grădinii o senzație mai casual, rustic decât altele. Câteva alegeri bune includ:

Hollyhocks – aceste flori înalte și strălucitoare reprezintă o alegere excelentă pentru plantarea de-a lungul zidurilor și a gardurilor.

Hortensiile – sunt arbuști mici, largi, care produc clusteri masivi, sferici, de flori delicate, de obicei în culori de la alb la albastru pastel, roz sau purpuriu.

Trandafirii – sunt flori clasice, aduc un plus superb şi parfumat pentru orice gradină. Ele vin într-o mare varietate de culori și dimensiuni, de la trandafiri roșii mari „El Toro” până la trandafiri mici de ceai pasteil.

Echinacea –  aceste flori robuste, de tip daisy, vin într-o varietate de culori, inclusiv alb, purpuriu pal și purpuriu. Ele sunt, de asemenea, atractive pentru păsări și fluturi. Această planta aromată este ușor de cultivat, produce sprayuri delicate de flori violete cu frunze argintii atractive, și are avantajul suplimentar de respingere a țânțarilor.

Primăvara sunt minunate plantele cu bulbi, precum  lalelele, brânduşele, zambilele şi narcisele. De asemenea, bujorii, margaretele, asterul, lupinul si degeţelul îți vor înfrumuseța grădina pe timpul verii.

Curcubeul floricol

În timp ce termenul „rustic” tinde să evoce tonuri calde, silențioase, pământești, nu trebuie să te limitezi la aceste culori. Gândeşte-te cum pot arăta culorile florilor pe care le alegi și cum vor completa tonurile care există deja în jurul casei și curții. De asemenea, ia  în considerare modul în care plantele sau florile vor schimba culorile pe parcursul anotimpurilor și anilor. Multe plante au frunzișuri frumoase în toamnă și iarna. Roșul, portocaliulși tonurile de aur dau senzatia de o grădină confortabilă, în special în vară și toamnă. Culorile luminoase, asemănătoare bijuteriilor, cum ar fi cele roșii vibrante, galben, blues și purpuri, pot crea o completare atractivă a culorilor întunecate sau atenuate ale proprietății.

Elementele decorative

Să nu uităm, totuşi, de mobilier şi de alte elemente decorative. Acestea personalizează grădina şi dau acel “plus” spaţiului de relaxare. Lemnul, împletiturile de paie, răchita, materialele naturale precum lutul sau piatra,  sunt doar câteva din elemente care vor da un aspect rustic spațiului verde din jurul casei. De asemenea, mizaţi pe tonurile de verde, maro şi  nuanțe arămii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *