Dacă gătitul se numără printre activităţile tale preferate, atunci din bucătăria ta nu trebuie să lipsească plantele aromatice. Fie ca vorbim de mărar, leuştean, mentă, busuioc sau pătrunjel, toate acestea dau un plus de savoare preparatelor tale şi nu numai. Le găseşti pe rafurile magazinelor în strare proaspătă sau sub formă de pulbere în plicuri. Însă, cea mai bună soluţie este să le plantezi chiar tu. Iată câteva sugestii…
Pe lângă faptul că dau aroma şi savoare preparatelor culinare, plantele aromatice pot avea infinite beneficii pentru sănătate. Pentru cei pasionaţi care vor să le cultive în propria grădina sau în jardinière trebuie să ţină cont de câeva sfaturi, cu caracter general, pentru o producţie reuşită. Seminţele acestor plante sunt foarte mici, de aceea patul germinativ, solul, trebuie pregătit foarte bine. Mai exact, trebuie mărunţit, grapat, fără bolovani. Astfel seminţele se pot pierde printre aceştia, iar procentul de răsărire scade.
Dacă nu aveţi posibilitatea să lucraţi solul foarte bine, optaţi pentru înfiinţarea culturii prin divizarea tufei sau chiar răsad. Asta în cazul în care doriţi să le plantaţi afară, în grădină. Însă, puteţi avea plante aromatice şi în jardinière şi ghivece. Atunci când le plantaţi adăugaţi nisip în amestecul de pământ sau puneţi pietricele pe fundul ghiveciului, înainte de plantare. Cu excepţia busuiocului, care are nevoie de un pămant gras. Plantele aromatice preferă un pământ nisipos, fără îngrăşăminte.
Cum îngrijim plantele aromatice la ghiveci şi unde le amplasăm?
Plantele aromatice au nevoie de o temperatură un pic mai ridicată, lumină şi aer prospăt.Ar fi indicat să le protejaţi de abur sau de căldura excesivă. Ideal este să le creşteţi pe balcon sau într-o bucătarie cu ferestre spre sud. Ferestrele orientate spre sud sunt cele mai luminoase, urmând apoi cele dinspre est sau vest.
Majoritatea preferă temperaturi în timpul zilei de 18-21 grade Celsius, deşi rezistă şi la mai mult. Cu excepţia busuiocului, plantele aromatice vor rezista şi la temperaturi de 4 grade Celsius. Majoritatea plantelor aromatice preferă să fie bine udate, însă nu exageraţi. Riscaţi să le îmbibaţi cu prea multă apă, iar rădăcinile se vor “sufoca”. Hidrataţi bine pământul şi evitaţi să atingeţi frunzele sau tulpinile cu apă.
Când plantele aromatice vor ajunge la maturitate, şi se vor dezvolta suficient, începeţi să mai răriţi din tufe, astfel plantele vor avea de suferit.