Grădina ta

Gradina colorata, indiferent de anotimp. Top 10 plante, cu frunza vesnic vie

Frunzele verzi  sau galbene sunt intotdeauna o alegere buna in decorul gradinii, deoarece vor atrage privirile,  pe tot parcursul anului. In plus,  vor da un plus oazei de relaxare prin culoare si  veselie. Asadar, personalizati-va gradina cu aceste bijuterii, cu frunze vesnice verzi sau colorate.

Asadar, in randurile de mai jos, iti prezentam zece tipuri de plante din aceasta categorie, pentru a da culoare si prospetime gradinii tale, in fiecare anotimp.

1. Euonymus fortunei „Smarald” si „Aur”

Forma pitica cu frunze aurii are multe de oferit gradiniim mai ales pe timp de iarna. Pe langa frunzisul galben rosu-roz, poate fi tuns si modelat in diferite forme, in gard viu, sau chiar antrenat intr-un standard de acadea. Planta creste bine in solul bine drenat, dar  intr-un loc adapostit, insorit sau semi-umbrit. . Euonymus poate ajunge pana la 1m.

2. Hedera helix „Buttercup”

Nicaieri la fel de viguros ca verisoara sa obisnuita, aceasta iedera galben-lamaie are nevoie de mult spatiu. Fiind un cultivator atat de lent, este utila pentru placarea bazei unui trunchi de copac sau a unei statui mari; De asemenea, este uimitoare  pe cladiri din gresie. Pentru cea mai buna culoare, cresteti-o in sol bine drenat, in plin soare sau partial la umbra. Poate creste pana la o inaltime de 2,5m.

3. Calluna vulgaris

Aceasta planta vesela ofera frunzis spectaculos cu flori  mov-rozalii. Arata fantastic cu Cyclamen coum, ghiocei, Festuca glauca, Bergenia ‘Overture’ si Erica carnea f. aureifolia ‘Foxhollow’, care devine chihlimbar iarna. Prefera semi-umbra si solul acid, bine drenat. Poate creste pana la o inaltime de 30cm.

4. Luzula sylvatica ‘Aurea’

Arata bine tot anul. Este vedeta gradinii incepand de la sfarsitul iernii, pana in primavara, cand straluceste intr-o nuanta de galben acid. Incercati cu Bergenia ‘Bressingham Ruby’, Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’ si hellebores. Frunzele se ard in plin soare daca pamantul este uscat, asa ca plantati in sol bine drenat, dar umed, in semi-umbra. Poate ajunge la o inaltime de 30 de cm. 

5. Ilex crenata

Reprezinta o alternativa excelenta pentru a acoperi zonele inestetice. Frunzele acestui arbust compact sunt galbene iarna si primavara si au o nuanta de galben intens peste vara. Cresteti-o in sol bine drenat, in plin soare, in granite sau containere.  Poate ajunge pana la o inaltime de 1m.

6. Taxus baccata

Coloanele vesnice ofera accente verticale atractive in gradina, iar acest tisa aurie cu crestere lenta este una dintre cele mai bune. Fiind toleranta la poluare, este o planta excelenta pentru un teren urban. Odata ajunsa la maturitate, produce fructi spectaculoase in toamna ( dar otravitoare). Cresteti-o in sol bine drenat la soare sau umbra. Inaltime: 1,5m.

 7. Abies nordmanniana ‘Golden Spreader’

Spre deosebire de coniferele de culoare verde inchis, acest brad ofera un ton de iarna minunata in Este in crestere lenta, formand un arbust raspandit cand este tanar si se maturizeaza intr-un copac piramidal. Frunzele sale au cea mai buna nuanta aurie in sol bine drenat, acid pana la neutru, in plin soare. Inaltime: 1m.

8. Pinus mugo „Carsten”

In ultima vreme, coniferele au cazut din moda. Este trist, deoarece acest pin cu crestere lenta arata minunat in gradina de iarna. Are o nunata de galben chihlimbar in lunile reci. Fiind o planta de munte, se dezvolta numai in soluri foarte bine drenate. Are nevoie de soare pentru a obtine cea mai buna culoare. Inaltime: 60cm.

9. Libertia ixioides „Goldfinger”

Frunzele acestei plante minunate sunt marcate cu o dunga chihlimbar stralucitoare. Are flori albe primavara, cu  fructe galbene in toamna. Arata minunat  combinate cu plante de culoare cu roz si rosu, precum Erica carnea ‘Myretoun Ruby’ sau Cornus alba ‘Sibirica’. Rezistent pana la -10 ° C. Cresteti in sol umed, bine drenat, in plin soare. Inaltime: 50cm.

10. Carex oshimensis ‘Evergold’

Poate fi utilizat pentru a lumina zonele dominante de verdeata ale gradinii. Cresteti planta in sol bine drenat, cu apa retentiva, in semi-umbra. Inaltime: 50cm.

Credit foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *