Grădina ta

Fertilizarea plantelor la ghiveci. Cand si cum trebuie facuta

Fertilizarea este o etapa extrem de importanta in ceea ce priveste longevitatea plantelor. De ea de depinde sanatatea, vigoarea si  aspectul estetic al acestora.  Dar ca sa obtinem toate aceste avantaje, trebuie sa avem in vedere urmatoarele lucruri:

Fertilizarea plantei intr-un moment neadecvat este mai mult decat o risipa, ba chiar nociva! Cu alte cuvinte, fertilizati numai in perioada de crestere activa: din luna aprilie pana in septembrie. Pentru restul timpului, limitati-va doar la udarea conforma. Este o abordare gresita sa stimulam planta in perioada de repaus. Facand acest lucru, veti obtineti un exemplar lung si subtire, cu frunze palide.  Substantele nutritive se vor depozita in jurul radacinilor si nu vor circula in planta.

In mod normal, fiecare planta nou achizitionata va avea un amestec de pamant fertil, asta inseamna ca timp de 12 saptamani, va avea sufiecienta hrana. Abia dupa aceasata perioada puteti fertiliza planta. De asemena, nu va grabiti sa o transplantati intr-un vas nou. Este posibil sa sufere un soc si sa ramaneti fara ea. Asteptati cateva saptamani, sa vedeti cum se adapteaza noului mediu in care o asezati, apoi o puteti transplanta.

Nu va grabiti sa transplantati, in alt vas, o planta nou achitionata. Asteptati sa treaca un timp pentru a se adapta mediului. Altfel va suferi un soc si riscati sa o pierdeti.

Tipuri de ingrasaminte

Ingrasamintele sun forma de bastonase sunt foarte comode. Este sufieient sa se introduca in pamant cantitatea indicata, iar elementele nutritive se vor infiltra in compost. Se infing in pamant, cam la 3 cm adancime, la marginea vasului. Atentie, batonul nu trebuie sa atinga radacina.

Ingrasamantul lichid este metoda cea mai simpla si cu rezultate oprime. Necesita mai putin timp, dar asigura controlul calitatii si distributiei ingrasamantului. Se administreaza pe un pamant deja hidratat, pentru a evita socul radacinii cu noile substante din sol. Cat despre dilutie si modul de administrare, cititi prospectul produsului.

Ingrasamantul granulat se administreaza la suprafata solului, in doza recomandata de catre producator.  

Ingrasaminte naturale sau sintetice?

Nu veti gresi alegand un ingrasamant standard, care reprezinta un amestec chimic de elemente nutritive necesare pentru cresterea sanatoasa a plantei. Substantele nutritive dizolvate in apa sunt absorbite prin intermediul radacinilor. Pricipalele elemente nutritive sunt azotul, fosforul si potasiul ( N, P, K). Pe langa aceste ingrediente fundamentale mai sunt si calciul, magneziul si sulful.

Exista multe surse naturale care sa redea acest mix de elemente nutritive. Spre exemplu, faina de oase, algele marine si faina de peste pot reprezenta un bun ingrasamant pentru plante. Dar toate aceste ingrasaminte organice actioneaza lent, deoarece componentele lor trebuie transformate sub actiunea microorganismelor prezente in compost inainte de a fi asimilate de catre planta. Sunt mai bune decat cele sintetice, dar necesita experienta si timp pentru a le aplica corect. In schimb, protejeaza mediul si favorizeaza cesterea naturala a plantei. Ingrasamintele sintetice sunt toxice atat pentru om cat si pentru mediu. Cu toate acestea, permit obtinerea unor rezulate fantastice intr-un timp foarte scurt.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *