Grădina ta

Cum sa obtii o gradina racoroasa in zilele caniculare. Topul coniferelor recomandate

Nimic nu este mai placut, pe canicula, decat umbra racoroasa si plina de parfumul  proaspat al coniferelor. In afara de aspectul estetic pe care il ofera in orice oaza de relaxare, coniferele te protejeaza de aerul poluat din marile orase si reprezinta un scut puternic antifonic. Iata lista coniferelor cele mai des intalnite in randul pasionatilor de gradinarit.

TUIA – thuja

Un conifer extrem de indragit si des intalnit in gradinile romanilor. Este foarte accesibil si usor de intretinut.  Numit si arborele vietii, tuia este unul dintre cele mai rezistente conifere la poluare. Daca nu ai o gradina gerenoasa unde sa-l plantezi, pot sa-l cumperi in ghiveci si sa te bucuri de el in balcon. Poarta-I de grija pe timpul iernii, deoarece poate fi sensibil la temperaturile mai scazute. Cu toate acestea, in niciun caz nu vei pastra ghiveciul, peste iarna, in casa. Mai bine il protejezi afara acoperindu-l cu un sac de iuta.

CEDRUL – Cedrus atlantica

Nu are mari pretentii la compozitia solului. II place sa traiasca in plin soare, dar poate suferi din cauza iernilor prea geroase.

PINUL – Pinus

Are acele mai subtiri si de aceea are un aspect mai delicat. Este rezistent la seceta si ger si iubeste mult lumina. Singura lui pretentie este sa creasca intr-un pamant mai afanat si in care sa nu stagneze apa. Creste lent, asa ca, daca vrei un efect imediat, trebuia sa achizitionezi un exemplar mare.

BRADUL – Abies alba

Este cel mai decorativ, crengile lui imbraca tulpina pana jos. Daca il cumperi in ghiveci si vrei sa-l plantezi, la toamna, afara in gradina (in asteptarea sarbatorilor de iarna, tine-l pana atunci intr-un loc racoros. Nu sufera de caldura, nici de ger. Creste rapid si se dezvolta in orice tip de sol, dar il prefera pe cel nisipos.

CHIPAROSUL DE BALTA – Taxodium distichum

Creste cel mai bine in zonele cu multa umiditate, in plin soare  sau la semiumbra. Are si radacini aeriene numite pneumatofori, foarte decorative. Spectacolul chiparosului de balta este dat de frunzele lui in perioada de toamna cand acestea se vor colora in galben, rosu, apoi in culoarea bronzului.

ZADA – Larix

Toamna, frunzele de zada isi schimba culoarea in galben, oferind un regal cromatic. Trebuie sa aveti in vedere ca acest tip de conifer este sensibil la temperaturile scazute si la surplusul de umiditate.

MOLIDUL – Picea abies

Adesea confundat cu bradul, molidul are ace mai ascutite si cu patru muchii, pe cand bradul are doar doua. Creste foarte inalt si este sensibil la aerul uscat si la seceta. Daca ai un molid in gradina, trebuie sa-l uzi bine.

BINE DE STIUT

Coniferele se planteaza, de obicei, toamna traziu ca si ceilalti arbori. Dar daca, atunci cand le cumperi sunt in ghivece, coniferele pot fi plantate tot timpul anulu. De ce?  Pentru ca nu le deranjezi radacinile.

Cum deosebesti bradul de molid?  Deseori se intampla sa confundam bradul cu molidul. O greseala pe care o facem deseori atunci cand ne alegem bradul de sarbatori.  Insa cum putem evita aceasta situatie? Ei bine, pe spatele acelui de brad trebuie sa observi doua dungi albe trasate pe marginea acestuia. De asemenea, acele de brad sunt orientate in sus si se gasesc pozitionate pe jumatea superioara a ramurii, in schimb acele de molid cresc de jur imprejurul ramurii. In plus, acele de molid sunt ascutite si usor intepatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *