Grădina ta

CULTURA DE LAVANDĂ – cum să combaţi bolile şi dăunătorii

Rezistentă şi uşor de întreţinut, lavanda îţi poate aduce o mulţime de bani, chiar daca o cultivi pe suprafeţe restrânse. Ca orice plantă, din păcate, şi lavanda este poate fi vulnerabilă şi atacată de boli şi dăunători. Citeşte în continuare şi învaţă  să recunoşti şi să tratezi cele mai frecvente obstacole întâlnite în cultura aurului mov.

frunză afectată de Septoriza

Septoriza este provocată, în condiţii de surplus de umezeală, de ciuperca Septoria lavandula. Aceasta infectează ţesuturile de la suprafaţa frunzelor, dând naştere unor pete roşii-cafenii care mai târziu devin albicioase, cu o dungă roşiatică pe margine. Într-un final, va aparea un punct negru în mijlocul petei, iar frunza se va usca şi va cădea. E suficient să rupi frunzele afectate şi să încerci să rezolvi problema surplusului de umezeală.

Phytophthora spp. (sau Verticillium spp., Fusarium spp., Pythium spp. şi Rhizoctonia spp.) sunt boli de sol, care cauzează putrezirea rădăcinilor plantei. Sunt cauzate de umezeala în exces sau de un conţinut prea ridicat de nitrogen al solului, rezultat din fertilizare.

Exista şi o serie de dăunători care ar putea afecta sănătatea plantelor de lavandă. Uite care sunt şi ce trebuie să faci ca să îi îndepărtezi:

Buruienile pot sufoca plantaţia în primii 2 ani. Recomandat ar fi să erbicidezi terenul cu un an înainte de plantarea lavandei şi prăsirea frecventă a solului. Din al 3-lea an de existenţă al plantaţiei, buruienile nu mai sunt atât de periculoase, în condiţiile în care tufele de lavandă sunt deja mature şi ramificate. Poţi erbicida încă, dar vei diminua recolta.

Isophya tenuicerca este o specie de greier de tufiş. Nu are aripi şi se deplasează prin sărituri. Atunci când se înmulţeşte excesiv pe plantaţiile de lavandă, poate fi combătut cu tratamente fitosanitare.

Lăcusta verde de păşune (Tettigonia viridissima) trăieşte în roiuri, pe păşuni. Poate, însă, migra şi în lanurile de lavandă. Femela îşi depune ouale în solul neprelucrat, aşa că e puţin probabil să ai probleme cu aceste lacuste. Dacă apar, totuşi, o schemă simplă de tratamente fitosanitare va rezolva problema.

Autor: finantariagricole.ro – Foto: Pixabay

Isophya tenuicerca
Lăcusta verde de păşune
Phytophthora spp

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *