Grădina ta

Cimbrişorul cu aromă de lămâie – mod de plantare şi întreţinere

Cimbrul lămâios (Thymus citriodorus) este o plantă aromatică înrudită cu cimbrişorul clasic, cel pe care îl cunoaştem cu toţii. Însă diferenţa dintre plante constă în aromă. Aşa cum putem deduce şi din denumire, Thymus citriodorus emană un miros parfumat şi deosebit de plăcut de lămâie. Frunzele sale utilizate în diferite reţete culinare transformă preparatele într-un adevarat deliciu.

Un lucru este cert, dacă doriţi să plantaţi această “aromă” în ghiveci sau în propria grădină, aflaţi că nu este deloc complicat să creşteţi cimbrişorul cu aromă de lămâie. Iată ce sfaturi primim de la Marin Constantin, ing. Horticultor şi producător de arbori şi arbuşti.

Thymus citriodorus iubeşte soarele şi solul bine drenat. Dacă doriţi să-l plantaţi în gradină, săpaţi o groapă care să fie de două ori mai adâncă decât ghiveciul în care aţi cumpărat planta. În cazul în care aveţi mai multe tufe, lăsaţi o distanţă între de ele de aproximativ 40-50 cm. Cimbrişorul are nevoie de o zonă unde se drenează foarte bine apa. Dacă apa bălteşte frunzele  încep să se înegrească, iar rădăcinile vor putrezi. De asemenea, marele avantaj ale acestei plante este faptul că nu necesită tratamente pentru boli şi dăunători. Insectele nu atacă cimbrişorul, deoarece acesta  emană un miros care le îndepărtează. Toamna târziu,cimbrişorul trebuie protejat de ger cu fruze sau cu resturi din grădină” spune Marin Constantin”.

Thymus citriodorus este deseori folosit în diferite preparate, precum: salate, fripturi, prăjituri sau limonade.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *