Grădina ta

Ce trebuie să ştii despre tăierea pomilor fructiferi

Deși ne aflăm în perioada de iarnă, pomicultorii știu că este vremea să se preocupe de curățarea pomilor fructiferi în livezile lor. De tăieri în livezi depinde sănătatea pomilor, longevitatea şi, mai ales, rodirea. Tăierile la sămânţoase pot fi făcute toamna, după intrarea în repausul vegetativ. Acest lucru se face și iarna, dar cu o consultarea atentă a prognozei meteo și a specialiștilor. Astfel, puteţi efectua tăierile chiar în luna februarie.

Prin tăierile de rodire se urmărește atât proporționarea ramurilor de rod, cât și sporirea potențialului pomului. Tăierea se execută oblic, deasupra mugurelui orientat spre exterior. Este recomandat ca ramurile să fie tăiate din nodul din care pornesc.  Astfel, se rărește coroana, lăstarii bătrani, iar ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, se înlătură.

Primăvara foarte devreme, dar şi în ferestrele iernii din lunile ianuarie-februarie, se execută tăierile de întreţinere şi fructificare a pomilor fructiferi. Prin tăierile de corecţie se limitează înălţimea pomilor, dar şi rărirea coroanei pentru o mai bună pătrundere a luminii. Lucrarea urmăreşte menţinerea dimensiunilor coroanei şi a echilibrului între ramuri. Astfel, se fac intervenţii pe crengile lacome, rupte, uscate sau bonlave. Odată ce am terminat cu etapa de toaletare, strângem şi ardem frunzele şi fructele mumificate rămase în pomi. În acest mod putem preveni  apariţia moniliozei” ne recomandă Inginerul horticultor Marian Stoian de la Stațiunea Didactică Belciugatele – Ferma Moara Domnească.

Dacă nu efectuăm tăierea pomilor fructiferi, aceasta se va răsfrânge asupra performanței de rod a livezii. Astfel, pomii se vor supraîncărca cu fructe, care vor rămâne mici, urmând ca anul următor să nu mai rodească sau să producă mult mai puţin.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *