Un nou experiment inedit la stațiunea de cercetare legumicolă din Buzău. Este vorba despre un soi unic de busuioc cu aromă de lămâie, Ocimum basilicum Citron. Planta poate fi crescută oriunde, nu este greu de întreținut și este rezistentă la boli și dăunatori.
“Acest soi are caracteristici distincte față de busuiocul comun pe care îl cunoaștem noi. Ocimum basilicum citron are aromă puternică de lămâie, în toate organele sale vegetative, frunze, lăstari, flori, este puternic aromat cu această mireasmă de lămâie. Este un busuioc alimentar ce poate fi folosit la sucuri, ceaiuri, siropuri, salate, pentru uz alimentar, mai puțin ca plantă sacră. La prima vedere seamănă foarte mult cu busuiocul clasic pe care îl cunoaștem, busuiocul bisericesc, cel comun, însă atunci când pipăim frunzele constatăm că este altceva. Are rafinament, are distincție şi este un busuioc alimentar foarte valoros” explică Costel Vînătoru, cercetător SCDL Buzău.
Ca orice plantă, iubește lumina și căldura. Ocimum basilicum citron se adaptează cu ușurință atât în ghiveci cât și în grădini, sere sau câmp. Lucrările pentru întreținerea culturii sunt simple și ușor de realizat. În cazul în care este crescut industrial, primăvara, până la însămânţare sau transplantare, solul se lucrează cu discul pentru a-l menţine afânat, fără crustă şi buruieni, conservându-se astfel umiditatea. Înainte de însămânţarea directă în camp, terenul se tăvălugeşte. De asemenea, pentru a favoriza dezvoltarea pe laterale a busuiocului, vârfurile pot fi scurtate când planta ajunge să aibă 12 cm înălțime.
Însă, atenție! Busuiocul nu tolerează bine temperaturi mai mici de 5°C. Pentru a le feri de frigul de afară, plantele trebuie acoperite cu un strat protector de plastic ori de câte ori se răcește vremea, în special pe timpul nopții și dimineața devreme.