Grădina ta

BUJORUL, floarea care aduce prosperitate și fericire în căsnicie. Sfaturi pentru plantare şi îngrijire

Floarea de bujor  e  considerată un simbol al  bogăției și al onoarei,  fiind oferită pentru a aduce prosperitate și fericire în căsnicie. Motive în plus pentru cei care iubesc aceste flori  să își dorească  sa le planteze în ghivece sau grădini.

În prezent floarea de măceș este considerată floarea noastră națională, însă mai multe organizații și-au unit eforturile pentru a susține inițiativa Facultății de Horticultură din cadrul USAMV Bucureşti ca bujorul să fie declarat emblema florală a României.

Suntem fascinați de frumusețea lor și ne dorim să îi avem în preajmă. Îi cultivăm în grădini, pe terase, în parcuri, dar și în sere și pe plantații pentru flori tăiate. Înflorește la mijlocul primăverii și avem norocul de a putea admira în flora spontană a țării noastre mai multe specii de bujori: bujorul de stepă, bujorul de pădure, bujorul românesc,  bujorul de munte.

Florile lor  minunate au o corola de un roșu intens, strălucitor, în mijlocul căreia se afla o coroniță din polen de aur.  Sunt plante erbacee, răspândite în diferite zone ale țării, unele dintre acestea fiind ocrotite.

CUM SĂ ÎNGRIJIM BUJORII ?
Albe, roz sau roșii, florile bujorului de grădină pot fi simple sau duble și răspândesc un parfum dulce

Atunci când alegeți bujori pentru a-i aranja în buchet, cel mai bine este să îi luați pe cei îmbobociți, pentru a vă bucura de ei pe măsură ce se deschid până la ultima petală. Bujorii gata înfloriți rezistă cel mult două-trei zile. Înainte de a-i aranja in vază, vă recomandăm să pregătiți bujorii astfel:

  • îndepărtați cu grijă ambalajul, apoi dezlegați mănunchiul. Chiar dacă frunzele par ofilite, nu vă îngrijorați, bujorii au nevoie doar de apă pentru a se înviora;
  • umpleți un vas cu apă la temperatura camerei. Tăiați în diagonală aproximativ un centimetru din tija florii cu un cutit bine ascuțit, apoi puneți floarea în apă. Aveți grijă să îndepărtați toate frunzele care se află sub nivelul apei. După ce ați tăiat toate tijele, împachetați florile la loc și puneți-le înapoi în vasul cu apă. Astfel  tijele florilor se vor menține drepte si va avea loc o  hidratare optimă a acestora. Îndepărtați ambalajul dupa 2 ore.
  • Înflorirea bujorilor e puternic influențată de temperatură. Cu cât e mai cald în încăpere, cu atât mai repede se vor deschide bobocii. De asemenea, dacă vor avea suficientă apă, bobocii se vor deschide mai repede.
  • Când  florile s-au hidratat suficient, aranjați bujorii într-un buchet, pe care îl asezați într-o vază potrivită. După ce ați pus buchetul în vază, verificați după o vreme nivelul apei din vas, întrucât bujorii consumă multă apă. Adăugați apă ori de câte ori nivelul acesteia scade. Pentru a prelungi viața florilor, la 2-3 zile curățați vasul în care stă buchetul. Tăiați încă un centimentru din tijele florilor și puneți buchetul în apă proaspată, la temperatura camerei.

Cei care doresc să aibă în grădină bujori au de făcut o alegere ce poate fi dificilă. Pe lângă marea varietate de forme și culori pe care o au florile, o altă alegere importantă e cea a speciei de bujor, întrucât există diferente între bujorul de grădină și bujorul chinezesc. Potrivit specialiștilor, la plantarea și întreținerea bujorilor se va ține cont de aspectele de mai jos.

Bujorul de grădină este cel mai frecvent întâlnit și crește sub formă de tufă bogată.

Bujorul de grădină este cel mai frecvent întâlnit și crește sub formă de tufă bogată. Albe, roz sau roșii, florile bujorului de grădină pot fi simple sau duble și răspândesc un parfum dulce. Înflorirea are loc la sfârșitul lunii aprilie – prima jumătate a lunii mai.  Este recomandat să fie plantat în locuri însorite, însă poate tolera și semiumbra, dacă aceasta nu este prezentă în tot timpul zilei. Dacă este plantată în locuri umbroase, tufa de bujor nu va înflori. După ce se trec florile, este recomandat să nu fie tăiate frunzele tufei, pentru a avea o înflorire  abundentă  și anul următor. Bujorul preferă un regim moderat de udare. Și încă un sfat – dacă recoltați florile, înainte de a le duce în casă, scuturați-le bine! Bobocii de bujor secretă o substanță dulce, care atrage furnicile.

Sursa: http://florariaveria.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *