Grădina ta

Arta de a ingriji un bonsai

Adu natura in casa ta cu ajutorul bonsailor. Micutii arbori te cuceresc inca din primul moment in care ii observi. Unde mai pui ca simpla lor prezenta in case, terase sau balcoane imbraca decorul facandu-l unul mai prietenos. Copacii la tava- cum mai sunt numiti bonsaii, sunt creatia japonezilor. Artistii niponi in ale gradinaritului au obtinut replica in miniatura a celor mai diverse plante de apartament sau de exterior. Sa invatam si noi cateva ceva din gradinaritul…la tava.

Bonsaii raman mici din cauza volumului redus de pamant din vas, dar si din cauza taierilor si a tratamentelor care le sunt aplicate. Spectaculos este faptul ca, in ciuda taliei reduse, ei fac flori de aceleasi dimensiuni ca si plantele normale.

Lectii de baza pentru cresterea bonsaiului

Intervalul optim de udare este, vara, de una-doua zile sau chiar zilnic. Iarna se uda doar la o patru-sapte zile.

Taierea partii aeriene respecta modelul specific careia ii apartine bonsaiul. Radacinile se taie cand se face transplantarea la doi-trei ani (indepartand o traime din lungime sau doar ciupindu-le).

Pamantul va fi unul acid pentru azalee, camelie, conifere si unul normal pentru ceilalti bonsai. In ambele cazuri, este nevoie de pamant usor, afanat.
Bonsaii din specii de exterior precum conifere, artari, tei, tisa, ierneaza afara in conditii caracteristice speciei. Ai grija sa protejezi ghiveciul ca sa nu inghete radacinile.

Bonsailor obtinuti din specii cultivate precum cele de apartament le place sa stea afara peste vara. Protejeaza-i, insa, de soarele arzator al amiezii.

INCEARCA SI…

AZALEEA – este usor de modelat ca bonsai. O poti cultiva sub forma de arbore, de semicascada, cu radacini modelate peste pietricele. Fereste-o de curentii de are cand infloreste.

TRANDAFIRUL JAPONEZ – are flori mari si spectaculoase. Se tunde doar de doua ori pe an.

BOUGAINVILLEA – este extrem de gratioasa ca bonsai. A grija, daca vrei sa o scoti vara afara, va creste puternic. Si nu o uita in soarele arzator al amiezii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *