Fii Creativ

Remedii naturiste pentru plante. Mit sau realitate?

Atunci cand vine vorba de sanatatea plantelor, parerile sunt impartite. Unii se bazeaza pe ultimele descoperiri ale chimiei, altii cred in remediile naturiste precum zatul de cafea sau resturile de tutun. Le-am testat si iti spunem cncluziile.

Zatul de cafea

Unii iubitori de plante sustin ca, presarat pe solul straturilor de flori, zatul de cafea le-ar aduce un plus de vitamine acestora, substante minerale si azot. Legumele si fructele ar castiga in calitate si la gust, iar insectele si limacsii ar fi tinuti la distanta. Am constatat ca …zatul de pe fundul cestii de cafea formeaza o crusta la suprafata ghiuveciului, mucigaieste si provaca putrezirea plantelor. Nu imbogateste solul , ci dincontra, il saraceste. In plus, atrage diferite musculite care invadeaza ghiuveciul. Mai mult daca ai pus in cafea si zahar, vor veni in curand si furnicile.

Tutunul

Presarat in ghiecele invadate de daunatori, tutunul din chistioacele de tigari ar fi un  insecticid reductabil, auzeam asta in vremea copilariei. Preparam, pe atunci, tratamentul miraculos lasand tutunul puturos la macerat in apa si stergand apoi frunzele si tulpinile cu o bucatica de vata inmuiata. Chipurile, ar fi trebuit sa starpesc, astfel, paduchii testosi si lanosi care imi cotropeau leandrii plini de floare. Am aplicat terapia, iar rezultatele pozitive nu au aparut.

Apa in care a fost spalata carnea

Unii specialisti o recomanda. Dar am avut, si cu ea, o experianta…memorabilia. Am gasit, intr-o zi, o planta splendida, abandonata in gradina unui bloc. Am aflat si de ce fusese data afara din casa fara mila: mirosea urat de tot. Am scos-o din ghiveci si am aflat ca fusese udata cu zeama de carne. I-am schimbat pamantul si efectiv i-am schimbat viata!

Alunga daunatorii cu parfum de plante

Se stie ca multi daunatori  nu ataca anumite plante, tocmai din cauza mirosului acestora. Planteaza deci in gradina sau in jardinière craite, lavanda, printre alte flori si vei avea un décor frumos in gradina si nu va trebuie sa faci tratamente chimice contra daunatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *