Fii Creativ

Pregătește-ți grădina de toamnă – principalele lucrări

Toamna se apropie cu pași repezi, frunzele cad, iar serile devin tot mai reci și mai lungi pe zi ce trece. Deci, la se ce pot aștepta proprietarii de grădini? Desigur, la pregătirea oazei de relaxare pentru sezonul rece!

Plantarea bulbilor – bulbii florilor pot fi plantați și toamna, astfel încât să germineze din sol, la momentul potrivit în primăvară. Poziția corectă este crucială pentru ca vestitorii primăverii să prospere și să înflorească. Din acest motiv cepele plantelor trebuie introduse în pământ la o adâncime de cca 10-20 cm. De asemenea, tineți cont că bulbii trebuie așezați cu vârful orientat în sus.

Tăierea ierburilor erbacee, tufișurilor și arbuștilor -arbuștii pot fi tăiați la aproximativ un sfert din dimensiunea lor. Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de tipul de tufiș sau arbust. În general se elimină tulpinile îmbătrânite, se îndepărtează ramurile rupte, îndesite și se scurtează axul.

Tăierea gardurilor vii – gardurile vii realizate cu plante veșnic verzi au nevoie de o tăiere de modelare uşor conică. Tăierea de întreținere sau de modelare se realizează pentru a asigura creșterea mai deasă a gardului viu. În cadrul acestui tip de tăiere se taie 10-15 cm din lăstarii nou crescuţi în linie dreaptă.

Ai grijă de gazon – iarna, temperaturile umede, scăzute și soarele slab afectează gazonul. De aceea, peluzele au nevoie și de „răsfăț” înainte de a începe vraja rece. Când frunzele cad toamna, ar trebui să fie îndepărtate de pe gazon în mod regulat. Frunzele uscate lăsate îl vor priva de lumină și vor încuraja formarea unor pete uscate, maronii și creșterea mușchilor. Tăiați gazonul pentru ultima dată în jurul începutului lunii noiembrie. Asigurați-vă că iarba nu este tăiată mai scurt de 5 cm. Acest lucru va asigura o mai bună rezistență împotriva buruienilor și a mușchiului. Folosirea unui îngrășământ de toamnă este, de asemenea, recomandată. Îngrășămintele de toamnă au de obicei un conținut scăzut de azot și un nivel ridicat de potasiu. Cantitatea crescută de potasiu întărește iarba și mărește rezistența la îngheț.

Alte lucrări importane pentru sezonul rece…
Toamna este un moment foarte bun pentru transplantarea plantelor, deoarece solul are suficientă umiditate, datorită ploilor specifice anotimpului, și este încă cald din vară. Aceste două criterii oferă plantelor suficient timp pentru a forma rădăcini noi. Desigur, există și alte mici lucrări care trebuie, de asemenea, făcute înainte de primul îngheț:

• Trandafirii și alte plante sensibile la îngheț trebuie acoperite cu ramuri și frunze uscate.
• Toamna, înainte de primul îngheț la sol – este perioada ideală de plantare a trandafirilor.
• Aduceți plantele în ghivece în interior sau așezați-le într-o poziție adăpostită.
• Opriți conexiunile de apă și robinetele goale și dispozitivele de udare, astfel încât apa înghețată să nu poată provoca daune.
• Demontați pompele din iaz și, dacă este necesar, instalați o pompă anti-gheață.


Când vine iarna, grădinarii se pot bucura de o pauză relaxantă din grădinărit. Dar până atunci… spor la grădinărit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *