Pentru cele mai multe dintre noi o ceașcă fierbinte și aromată de ceai reprezintă un ritual benefic al stării noastre generale de bine, mai ales în zilele reci. În schimb, dacă ești însărcinată lucrurile nu mai stau așa de simplu. Dacă unele plante te ajută să scapi de stres, răceală, dureri sau greață, în schimb altele,precum scorțișoara, lemnul dulce sau coada șoricelului, îți pot da mari bătăi de cap. Ca să eviți orice neplăcere, fitoterapeuții au făcut o listă cu plantele medicinale interzise în timpul sarcinii. Motivul? Unele leacuri naturale îți pot provoca sângerări, contracții sau mai grav, avortul spontan.
Chiar dacă ceaiurile din plante conțin ingrediente naturale, asta nu înseamnă că sunt neapărat sigure. Spre exemplu, consumul de lemn dulce sau preparatele din coada șoricelului stimulează contracțiile uterine și pot declanșa menstruația. La fel se întâmplă și în cazul scorțișoarei.
Salvia este o altă plantă care poate pune în dificultate viitoarele mămici. Nu consuma sub nicio formă acest condiment, deoarece poate provoca avortul spontan. Mai mult de atât, salvia officinalis conține uleiuri esențiale și substanțe amare care sunt contraindicate și în perioada de după naștere, întrucât acestea scad cantitatea de lapte.
Se știe despre pătrunjel că deține proprietăți miraculoase și că este un bun aliat al imunității. Nu și în cazul tău. Evită ceaiul de pătrunjel sau salata tabbouleh în toată această perioadă. Dacă consumi pătrunjel în cantități mari, îți poate crește riscul de avort sau poate afecta dezvoltarea fătului.
Dacă tot am amintit de plante aromatice, ai grijă și la consumul de leuștean. Acesta stimulează contracţiile uterine, motiv pentru care, pe vremuri, era folosit în cazul travaliului prea lent sau dificil.
Nici ginsengul nu este recomandat în timpul sarcinii sau al alăptării. Alimentul este considerat un antibiotic natural, întărește sistemul imunitar, dar în cazul gravidelor provoacă contracții puternice.
Ceaiuri benefice
Menta este unul dintre cele mai utilizate medicamente pe bază de plante în timpul sarcinii. Studiile au arătat că nu dăunează mamei sau bebelușului, cu toate acestea ar trebui să evitați consumul în cantități foarte mari, deoarece poate declanșa menstruația.

Mușețelul – o ceașcă de ceai de mușețel înainte de culcare te poate relaxa, dar din nou, încearcă să nu bei cantități mari. Consumul ridicat de ceai de mușețel poate stimula uterul sau îi poate provoca bebelușului probleme de circulație.
Unele femei beau ceai de zmeură în ultimul trimestru pentru a le ajuta să se pregătească de naștere. Studiile recente au arătat că poate stimula contracțiile, așa că fii prudentă.
Poate că sună ciudat, dar ghimbirul ameliorează multe simptome neplăcute. Cu toate acestea consumă-l cu moderație.
„Există câteva plante care nu prezintă contraindicații în sarcină. Cunoscute sunt menta, mușețelul și teiul, în cantități moderate. Și măceșul poate fi consumat. Conține cantități considerabile de vitamine A și C. Este un excelent tonic-vitaminizant. Poate preveni îmbolnăvirile în sezonul rece. Măceșul mai este recomandat pentru îmbunătățirea circulației sangvine, ca diuretic, pentru elimnarea calculilor renali, în afecțiuni hepatice, iritații ale intestinului și viermi intestinali. Se face o infuzie sau decoct scurt din două linguri de pulpă mărunţită la jumătate de litru de apă, cantitate care se bea în cursul unei zile. Este foarte utilă asocierea cu fructe de cătină. Pulpa mărunţită se amestecă cu miere în părţi egale. Se iau două-trei linguriţe pe stomacul gol’,’ recomandă viitoarelor mămici, dr. farmacist Ovidiu Bojor în cartea sa, Fitoterapie tradițională și modernă.