Beneficiile plantelor

PERILLA – planta folosită la prepararea sărmăluţelor

 

O nouă cultură agricolă se pregătește să ia cu asalt micile exploatații din România. Va fi o premieră și, cu siguranță, promite să aducă ceva nou în alimentația noastră, dar și să contribuie semnificativ la protejarea efectivelor de albine din țara noastră, consideră dr. ing. Costel Vînătoru, cercetătorul de la Stațiunea de la Buzău care ne-a prezentat cultura de Perilla.

Perilla este o plantă obișnuită în Asia, acolo unde se utilizează pe scară largă mai ales la prepararea unor rețete tradiționale, similare cu sărmăluțele noastre. Această specie este un rod al naturii cu multiple întrebuințări. Se foloseste în scop medicinal, industrial dar si în arta culinară.  Totodată, este o specie meriferă, foarte mult preferată de albine. De aceea, iată că, statutul de plantă cu numeroase beneficii și-l poartă pe deplin, a explicat dr. ing. Costel Vînătoru, specialistul care conduce departamentul de cercetare de la Stațiunea pentru Legumicultură de la Buzău.

Perilla nu este doar o plantă alimentară, ci poate fi utlizată și ca plantă tehnică. Din ea se extrage uleiul de perilla, folosit ca ulei tehnic în industrie. La noi, în România, planta s-a adaptat foarte bine, poate fi crescută în câmp dar și în spații protejate. ”Noi recomandăm cultura în câmp. Aici, în seră, avem plante oarecum decorative. Dar în câmp avem trei soiuri care au fost stabilizate. Unul cu frunza verde, altul cu frunza intercalată – verde și mov, și acesta, care este cu frunza închisă la culoare, roșu închis. Sperăm ca în acest timp, unul dintre soiurile menționate să fie omologat și introdus în lista plantelor de cultură din România”, explică.dr. ing. Costel Vînătoru – cercertător DCSL Buzău.

Pentru că este unul dintre aspectele de mare interes pentru fermieri, cercetătorii buzoieni dau asigurări că potențialul productiv al plantei perilla este unul foarte mare, iar cultura se poate face fără probleme chiar și în sistem ecologic.

Specialiștii spun ca perilla este o cultură ușor de realizat si poate fi înființată prin semănat direct. Semințele  plantelor sunt mari, asemănătoare cu semințele de spanac sau ceva mai mari, ca semințele de muștar. De asemenea, rezistă bine și la temperaturi scăzute. Perilla înflorește în luna septembrie și produce sămânța până la venirea înghețului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *