Încă o alterntivă în meniul vegetarienilor: Moringa Oleifera. Aceasta este o plantă care poate înlocui cu succes carnea. Are numeroase proprietăți benefice, iar piața de suplimente alimentare abundă de produse pe baza acestei plante. Studiată și aclimatizată și la noi în țară, Moringa poate intra rapid în grațiile fermierilor din România care vânează afaceri de nișă.
Numită și copacul lui Dumnezeu, Moringa Oleifera se cultivă pe suprafeţe mari în India, Thailanda, Indonesia, Taiwan, America Centrală sau Hawaii. Substanțele pe care le secretă planta au fost identificați aproape 100 de nutrienți, 46 de antioxidanți, dar și componente anti-inflamatorii. Până nu de mult, planta a fost studiată și aclimatizată și la noi în spații protejate, iar până acum rezultatele obținute sunt remarcabile.
Moringa este o planta iubitoare de soare și căldură, deci nu tolereaza înghețul. Este deosebit de potrivită pentru zonele uscate, deoarece poate fi cultivată folosind apă de ploaie fără tehnici de irigare costisitoare. Deocamdată, poate fi cultivată doar în sere sau solarii. În prezent, la stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău specialiștii sunt în căutarea unor noi soluții pentru aclimatizarea soiul în câmp.
Ar putea fi o afacere de nișă cultivarea aceastei plante care este foarte generoasă, datorită numeroaselor întrebuințări, atât pentru industria famaceutică, cât și pentru industria cosmetică sau cea alimentară.
În prezent, pe internet, un kilogram de semințe de Moringa aduse din India se vinde destul de scump. Preţul variază între 60 și 150 euro.