Momordica Charantia este una dintre culturile de nișă care atrage tot mai muți români. Numită popular și insulina vegetală datorită proprietăților miraculoase din conținut, această plantă are multiple avantaje: este productivă, rezistă bine la condițiile extreme de mediu, nu are nevoie de tratamente și poate fi crescută în sistem ecologic. În plus, cererea crescută și prețul mare cu care se vinde acest produs sunt principalele motive care i-au au determinat pe mai mulți agricultori să se orienteze spre o asemenea afacere.
Momordica sau castravetele amar este fructul exotic despre care, recent, cercetătorii vorbesc ca de un adevărat medicament. Rodul plantei de origine asiatică a fost supranumită ”insulină vegetală”, însă are și efecte antitumorale dovedite și susține funcționarea unor organe importante precum ficatul sau fierea. Pentru a afla mai multe detalii despre cum se crește această specie în România am stat de vorbă cu Dr. Ing. Costel Vînătoru, coordonator al Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău, specialist care a reușit brevetarea soiului de castravete amar Rodeo.
Aceast rod al naturii a fost folosit încă din cele mai vechi timpuri în medicina naturistă, în special ca o alternativă naturală pentru controlul glicemiei.
Dirijarea plantei în formă de tunel s-a dovedi ca fiind cea mai eficientă metodă de conducere la această specie în spații protejate. Varianta experimentală la care s-au obținut cele mai bune rezultate a fost cea care a avut o distanță de 3 m între rânduri și 60 de cm între plante pe rând, soiul fiind dirijat până la înălțimea de 2 m, apoi orientat în formă de tunel până la împreunarea ambelor rânduri pe mijlocul superior al tunelului, formând astfel o boltă foarte bine acoperită cu masa foliară. De asemenea, trebuie menținut faptul că, specia de momordica charantia este o cultură ușor de întreținut, nu presupune multe lucrări de întreținere și nu în ultimul rând este rezistentă la atacul dăunătorilor, datorită compunentelor toxice din frunza plantei.
Recoltarea fructelor la această specie se face până la apariția brumei, când planta este distrusă de îngheț. Producția de fructe obținută la hectar poate depăși cu ușurință 15-20 t în câmp și 35-40 t în spații protejate.
Studiile și cercetatarile făcute până în prezent privind beneficiile medicinale, recomandă utilizarea fructului în stadiul verde. Însă nu toți consumatorii tolerează gustul puternic amar și aleg să-l consume în stadiul galben, atunci când devine un pic mai dulceag. În acest caz,o atenție deosebită trebuie acordată manipularii la recoltare, deoarece fructele galbene se strivesc foarte ușor la vârf din cauza frăgezimii. Dacă fructele se culeg atunci când s-au îngalbenit complet, durata de păstrare se reduce la 2-3 zile. Însă, dacă producția va fi depozitată în spații cu atmosferă controlată, recolta de momordica se va menține proaspătă mai mult timp. Pretul unui kilogram de castravete poate ajunge si la 30-40 de lei.