Un loc de poveste

Tinutul Buzaului ar putea deveni Geoparc UNESCO

„Tinutul Buzaului” (Buzau Land) ar putea deveni Geoparc UNESCO, recunoscut ca teritoriu cu valori naturale si culturale de importanta internationala, dosarul cu celor 18 comune care constituie Tinutul fiind trimis, anul trecut, la Paris, de Asociatia Tinutului Buzaului, pentru a fi evaluat de specialistii Organizatiei Natiunilor Unite pentru Educatie, Stiinta si Cultura (UNESCO), se arata, intr-un comunicat de presa.

„Vulcanii noroiosi, domurile de sare, focurile vii, trovantii de la Ulmet, asezarile rupestre si chihlimbarul rosu de la Colti – renumitele locuri ale Tinutului Buzaului, au ‘ajuns’ pe birourile celor de la UNESCO si urmeaza sa fie evaluate, in cursul acestui an, prin prisma diversitatii geologice si culturale a zonei. Totodata, evaluatori independenti ai Uniunii Internationale a Stiintelor Geologice vor analiza, la randul lor, diversitatea geologica a teritoriului si importanta sa globala. Odata cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzau Land va fi considerat un ‘Parc al Pamantului’, unde patrimoniul natural si cultural va fi folosit pentru a sprijini comunitatile din zona. Practic, Tinutul Buzaului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabila ale carui valori si reusite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globala”, a declarat directorul executiv al Asociatiei Tinutului Buzaului si coordonatorul acestei initiative de certificare internationala, Razvan-Gabriel Popa, citat in comunicatul de presa.

La sfarsitul anului 2020, dupa initierea procesului de aplicare pentru obtinerea statutului de Geoparc Global, Asociatia Tinutul Buzaului a finalizat cu succes primul capitol al acestui proiect, transmitand catre UNESCO dosarul de evaluare.

„Aplicatia a constat in prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei si a progresului pe care echipa l-a facut in ultimii ani, pentru a pune aceste valori in slujba comunitatilor locale. Comisia Nationala a Romaniei pentru UNESCO a sprijinit acest demers, sustinand activ intregul proces de aplicare. In final, doi specialisti internationali din tari diferite vor petrece trei zile in Tinutul Buzaului si vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii si valorile locale, verificand nici mai mult, nici mai putin de 101 de criterii. Pentru a obtine statutul de Geoparc Global, Tinutul Buzaului trebuie sa bifeze 99 dintre aceste criterii”, se arata in acelasi comunicat.

Statutul de Geoparc Global UNESCO atesta teritoriul respectiv ca fiind „o zona in care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educationala, economica si socio-culturala a comunitatilor, dezvoltare care are loc in consens cu protejarea si dezvoltarea mediului inconjurator, principalii piloni ai acestui proces fiind mediul, economia si societatea”.

„Buzau Land va deveni un teritoriu recunoscut pe plan international, fiind promovat de UNESCO si de reteaua Europeana si Globala a Geoparcurilor. Totodata, statutul de Geoparc Global va atrage turisti si va avea potential pentru a convinge antreprenori sa investeasca in turismul alternativ, in agroturism, turism cultural ori de aventura. Nu in ultimul rand, statutul ar aduce cu sine atragerea de investitii in multe alte domenii de activitate, fiind o ocazie de renastere economica si sociala a unei zone rurale care, pana acum, a fost ocolita de oportunitati. Buzau Land va deveni un loc demn de vizitat ori de locuit, devenind astfel o buna ocazie de descoperire a zonei pentru cei care nu o cunosc, iar pentru tinerii plecati peste granite – de a se intoarce acasa. Odata obtinut acest titlu, el va trebui mentinut. La fiecare patru ani, teritoriul va fi reevaluat si revalidat de catre doi specialisti internationali, pentru a se verifica progresul in dezvoltarea comunitatilor”, potrivit Asociatiei Tinutului Buzaului.

Managementul Geoparcului va fi asigurat de Asociatia Tinutul Buzaului si va fi sprijinit de partenerii sai, respectiv Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti, de un Consiliu Stiintific, precum si de un Consiliu Consultativ.

De asemenea, pentru ca Tinutul Buzaului sa poata functiona ca Geoparc UNESCO, el va avea un buget multi-anual, o parte din bani fiind asigurata de Consiliul Judetean Buzau, iar cealalta parte din fondurile Asociatiei Tinutul Buzaului. La bugetul Geoparcului se vor adauga sponsorizari, donatii, redirectionarea a 3,5% din impozitul pe salariu si veniturile realizate din vanzarea produselor marca Tinutul Buzaului.

„Oricine va putea contribui la sustinerea si promovarea Geoparcului, redirectionand cei 3,5% catre Asociatia Tinutul Buzaului sau comandand din magazinul online”, sustin reprezentantii Asociatiei.

Asociatia Tinutul Buzaului este o organizatie neguvernamentala care s-a infiintat in urma cu patru ani si care „sprijina dorinta comunitatilor de a se dezvolta, avand la baza patrimoniul natural si cultural local”.

Asociatia este formata din specialisti in domenii dedicate dezvoltarii durabile, care activeaza in universitati europene ori in companii de top.

„Initiativa ‘Tinutul Buzaului’ a pornit in 2007 si a atras oameni, institutii, companii si ONG-uri care si-au manifestat sprijinul in dezvoltarea sa. Aplicatia ‘Buzau Land’ la statutul de Geoparc Global UNESCO are la baza un parteneriat intre Asociatia Tinutul Buzaului, Consiliul Judetean Buzau si Universitatea din Bucuresti. Aplicatia in sine a fost redactata si transmisa de Asociatia Tinutul Buzaului. Pana in prezent, Asociatia Tinutul Buzaului s-a ocupat de atragerea fondurilor necesare dezvoltarii proiectului, sustinand o parte a bugetului din surse proprii: sponsorizari, donatii, granturi si activitate economica directa. Asociatia gestioneaza atat proiectele din teren, cat si partea de promovare nationala si internationala a teritoriului”, potrivit sursei citate.

Consiliul Judetean Buzau acorda acestui proiect o finantare de 70.000 de euro/an, timp de sapte ani, incepand cu anul 2020, sprijin financiar ca acopera, in prezent, 70% din bugetul Geoparcului Aspirant Tinutul Buzaului, restul de 30% fiind acoperit de Asociatia Tinutul Buzaului. Fondurile primite de la CJ Buzau sunt folosite pentru lucrarile de dezvoltare a infrastructurii turistice, proiecte educationale, sociale, de promovare a teritoriului, precum si pentru o parte a costurilor de management.

De asemenea, Universitatea din Bucuresti ofera expertiza stiintifica si sustine activitatile educationale si de cercetare, fiind un partener pe termen lung al acestei initiative, care vine cu experienta practica a Geoparcului UNESCO Tara Hategului.

Sursa: Agerpres – foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *