Ştiri

Un robot de gradinarit, capabil sa taie trandafiri si sa tunda arbusti

Oamenii de stiinta de la Universitatea Edinburgh au creat un robot care este capabil sa taie trandafiri si sa tunda arbusti, usurand astfel sarcinile gradinaresti ale pasionatilor de horticultura si peisagistica, informeaza Press Association.

Denumit „Trimbot”, noul robot foloseste o tehnologie de cartografiere in 3D pentru a se orienta in gradina si pentru a efectua activitati horticole gratie unor instrumente performante de taiat.

Creatorii lui au instalat cinci perechi de camere video si un brat robotizat flexibil pe o masina automata de tuns iarba, fabricata de compania Bosch.

Cercetatorii scotieni au creat algoritmi ce permit robotului sa compare arbustii supradimensionati cu forma lor finala ideala, pe masura ce ii tunde. De asemenea, Trimbot poate sa toaleteze tufele de trandafiri, identificand cu precizie ramurile acestora care trebuie sa fie taiate.

Cercetatorii implicati in proiectul Trimbot spun ca prototipul ar putea fi utilizat pentru intretinerea spatiilor verzi aflate pe domeniile publice, dar si pentru ajutorarea fermierilor si a persoanelor afectate de probleme de mobilitate care doresc sa isi intretina gradinile.

Proiectul Trimbot, realizat in baza unui proiect de patru ani, a fost finantat de programul Horizon 2020 al Uniunii Europene si a inclus cercetatori de la compania Bosch si de la universitati din Olanda, Germania si Elvetia. Sursa: Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *