Ştiri

Un laborator din Cehia cultiva plante de mustar pentru misiuni pe Marte

Mai multi cercetatori din Cehia au creat un laborator stiintific pentru a experimenta culturi de plante destinate unor medii cu conditii severe si marcate de penuria de apa, asa cum este cazul planetei Marte, informeaza  Reuters.

Experimentul „Marsonaut”, coordonat de cercetatorul Jan Lukacevic, in varsta de 29 de ani, si de colegii lui de la Universitatea Ceha de Stiinte ale Vietii din Praga, se bazeaza pe „aeroponica” – procesul de cultivare a plantelor in aer si ceata, fara sol, cu limitarea utilizarii apei la niveluri minimale.

Plantele cresc orizontal dintr-o structura verticala si sunt asezate unele deasupra celorlalte, pentru a asigura o minimizare a spatiului disponibil. Creatorii studiului experimenteaza in acel spatiu o serie de modificari ale luminii si temperaturii, a precizat Jan Lukacevic.

Cercetatorii cehi au reusit deja sa cultive plante de mustar, frunze de salata, ridichi si ierburi aromatice, precum busuioc si menta.

Ei au dezvaluit ca au mancat deja plante din prima recolta, saptamana trecuta.

„Au un gust minunat, pentru ca au crescut intr-un mediu controlat si noi le oferim nutrimente pe comanda”, a adaugat coordonatorul experimentului.

Capsunile vor face obiectul urmatoarei culturi din acest experiment.

Principalul beneficiu oferit de noua metoda de cultura consta in faptul ca ea utilizeaza mai putin cu 95% apa decat culturile obisnuite de plante si, de asemenea, permite o economie substantiala de spatiu, ce ar putea sa stimuleze considerabil randamentele agricole din zonele afectate de urbanizare si de modificarile climatice. Sursa: AgerpresLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *