Ştiri

STUDIU: Lichenii nu sunt „stramosii” plantelor

Lichenii nu sunt atat de vechi pe cum credeau pana in prezent oamenii de stiinta si au evoluat la milioane de ani dupa aparitia plantelor complexe, conform unui studiu publicat recent, citat de Press Association.

Prezenti deseori pe copaci sau stanci, lichenii reprezinta o simbioza intre o alga si o ciuperca, ce traiesc impreuna ca si cum ar fi un singur organism.

Pana recent, oamenii de stiinta credeau ca lichenii se numara printre primele organisme care si-au facut aparitia pe pamant din apa, insa un nou studiu contrazice teoria conform careia lichenii au schimbat atmosfera planetei si au netezit calea catre dezvoltarea plantelor moderne.

Publicata in jurnalul Geobiology, cercetarea analizeaza in profunzime ADN-ul algelor si ciupercilor care formeaza licheni, demonstrand ca acestia din urma au evoluat la milioane de ani dupa plante.

”Cand ne uitam la ecosistemele moderne si avem o suprafata goala, precum o piatra, adesea lichenii sunt primii care vor creste acolo si, in cele din urma, vor aparea si plante. Oamenii au crezut ca asa ar fi functionat stravechea colonizare a pamantului, dar observam ca acesti licheni au intrat de fapt mai tarziu in joc, dupa plante”, a explicat Matthew Nelsen, autor principal al studiului si cercetator la Field Museum din Chicago, Illinois.

In urma cu 485 de milioane de ani, aproape nimic nu traia pe uscat. Lichenii pot insa supravietui in conditii extreme, pot creste pe roci goale si le pot descompune, contribuind la crearea solului necesar plantelor complexe, cu radacini. Oamenii de stiinta au crezut anterior ca lichenii ar fi ajuns pe pamant inaintea plantelor si au facut mediul mai ospitalier pentru acestea. Insa, noul studiu – care a avut ca scop analizarea relatiei alga-ciuperca – contrazice aceasta teorie.

Pentru a determina cu exactitate cand au evoluat lichenii, oamenii de stiinta au examinat istoria evolutiva atat a ciupercilor, cat si a algelor din componenta lor. Insa, datele privind fosilele timpurii de lichen nu sunt foarte clare, iar fosilele pe care cercetatorii le cunosc provin de la licheni mai tineri decat cele mai vechi fosile de plante complexe. Prin urmare, specialistii au utilizat fosilele disponibile pentru extrapolarea arborelui genealogic al ciupercilor si algelor care formeaza licheni. Acestea au fost comparate cu varstele fosilelor de plante complexe si s-a descoperit ca lichenii ar fi evoluat mult dupa acestea.

”Lichenii nu sunt atat de vechi cum s-a crezut. Sunt o simbioza mai tanara si mai noua, nu au fost in preajma dintotdeauna si nu au acoperit pamantul cu mult timp inainte de a exista plante si animale”, a precizat Nelson.

El a adaugat ca descoperirea reformuleaza intelegerea evolutiei timpurii a ecosistemelor complexe de pe Pamant. Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *