Ştiri

Strugurii se apropie de faza de parga. Ce spun specialistii Jidvei despre perioada de acumulare a zaharurilor în struguri

Luna august aduce cu ea struguri in parga si noi lucrari specifice in vie.

In viile noastre, care se intind pe o suprafata de 2.500 de hectare, strugurii se apropie de faza de parga, o etapa extrem de importanta pentru acumularea zaharurilor.

Potrivit estimarilor specialistilor nostri privind productia, anul acesta ne vom bucura de o recolta mai bogata decat cea de anul trecut. Au contribuit la acest lucru ploile venite la timp, dar si grija pentru lucrarile specifice efectuate in vie, programate de la inceputul anului pana la cules. 

„Ne pregatim pentru o etapa foarte importanta a ciclului culturii vitei-de-vie, faza de parga. In aceasta perioada ne bucuram, dupa cum se poate observa, de mult soare, care ajuta la acumularea zaharurilor in bobul de strugure. Avem struguri sanatosi, iar din punctul de vedere al recoltei si al randamentului viei, anul acesta este mai bun decat cel precedent”, a declarat ing. Marin Cucura, director tehnic Jidvei.

Cand incepe recoltatul?

Perioada care urmeaza este esentiala in stabilirea datei la care va incepe recoltatul. Specialistii Jidvei monitorizeaza in permanenta nivelul de zahar si aciditate acumulate in struguri, iar cand acestea ating pragul optim de calitate, procesul de recoltare poate incepe. Dupa analizele efectuate in permanenta, se va putea stabili cu exactitate ziua in care va incepe campania de recoltare a acestui an.

Conform estimarilor, anul acesta se va recolta o medie de 10 tone la hectar, iar culesul va incepe dupa 5 septembrie.

Recoltarea va incepe cu Feteasca Regala, un soi autohton care acopera o suprafata de peste 700 de hectare din plantatiile de vita-de-vie ale Jidvei. Peste 1.000 de oameni sunt implicati in fiecare an in campania de recoltare, munca lor fiind completata de operatiuni care se efectueaza mecanizat cu masini de recoltat de ultima generatie.

Mustul de Jidvei – un produs local, accesibil in 15 judete din tara si in Bucuresti

Imediat dupa cules, mustul proaspat este pregatit pentru a fi livrat persoanelor care au plasat comanda in cadrul campaniei „Must de la Jidvei”, aflata deja in cel de-al saselea an de implementare. Mustul comandat este livrat in judetele vizate, oferindu-le gospodarilor posibilitatea de a-si produce propriul vin de casa din sortimentele: Feteasca Regala cu Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc si Roze.

Avand in vedere contextul actual, toate comenzile vor fi preluate din puncte fixe de distributie din localitatile vizate, in timp ce comenzile de 1.000 de kg vor fi livrate, la adresa de livrare precizata de cumparator in comanda.

Mustul de Jidvei este un produs local apreciat de o comunitate de peste 8.000 de persoane. Cei care comanda mustul de la Jidvei beneficiaza de anumite bonificatii  mentionate pe www.mustdejidvei.ro, precum si de sfaturi de vinificatie oferite de specialistii Jidvei.

Anul acesta, mustul de Jidvei este livrat in localitatile din judetele Alba, Sibiu, Mures, Cluj, Brasov, Hunedoara, Salaj, Bistrita-Nasaud, Valcea, Harghita, Covasna, Prahova (pana la Campina), Gorj, Dambovita, Neamt si Bucuresti.

Pretul unui kilogram de must Feteasca Regala cu Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc este de 4,5 lei (TVA inclus), iar mustul roze poate fi achizitionat la pretul de 5 lei kilogramul (TVA inclus).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *