Ştiri

Pasi simpli pentru producerea vinului in propria gospodarie

Cat dureaza fermentarea? Ce fel de vase sunt potrivite pentru fermentarea mustului sau cand se trage vinul de pe drojdie sunt doar cateva dintre intrebarile gospodarilor care doresc sa produca un vin de casa de calitate. Specialistii Jidvei vin in intampinarea celor isi produc vinul in propria gospodarie recomandandu-le sa urmeze cinci pasi esentiali in procesul de vinificatie.

Pasul 1. Pregatirea incaperii si a vaselor

Spatiile in care  are loc fermentarea mustului trebuie sa fie aerisite, permitand circulatia curentilor de aer pentru a evita acumularile de dioxid de carbon care se degaja pe parcursul fermentatiei alcoolice. Pentru o fermentare in conditii optime, este recomandat ca temperatura in aceste spatii sa fie intre 15-18°C. Mustul trebuie depozitat in recipiente curate, care nu au fost folosite pentru stocarea altor produse alimentare sau nealimentare.

Pasul 2: Fermentarea mustului

Transformarea mustului in vin, in conditii normale, dureaza aproximativ 2-3 saptamani. In timpul fermentatiei, este recomandata utilizarea dopului cu eprubeta. Fermentatia alcoolica este incheiata atunci cand degajarile de dioxid de carbon din masa mustului inceteaza si cand vinul, dupa proba gustului, nu contine zahar rezidual in compozitie. Din 17 grame de zahar se obtine 1 grad alcoolic.

Pasul 3: Tragerea vinului de pe drojdie sau primul pritoc

La cateva zile dupa incheierea fermentatiei alcoolice este indicat ca vinul sa fie separat de depozitul de drojdie format (tras), in prezenta dioxidului de sulf (primul pritoc).

Pasul 4: Tragerea de pe drojdie sau al doilea pritoc

La aproximativ 40 de zile de la momentul descris anterior se recomanda ca vinul sa fie separat de depozitul de drojdie ramas (al doilea pritoc).

Pasul 5: Pregatirea vinului pentru consum

Pastrarea vinului se face in vase pline evitandu-se contactul cu aerul. Inceperea unui vas impune transvazarea cantitatii de vin in ambalaje mai mici, pline. Daca acest lucru nu este respectat, calitatea vinului va avea de suferit, cu efecte negative asupra aspectului, mirosului si gustului.

SFATUL SPECIALISTULUI JIDVEI: Obtinerea vinului din must de la Jidvei este un proces diferit fata de cel in care se foloseste must produs in casa din struguri cumparati sau din productia proprie. Daca se foloseste must de casa, cantitatea de drojdie este mult mai mare – pentru ca nu se face deburbarea (limpezirea – n.r.) mustului si nu se poate trage vinul imediat dupa ce acesta a fermentat, intrucat depozitul de drojdie este foarte mare si nu apuca sa sedimenteze. Mustul cumparat de la Jidvei nu contine resturi (pielite, seminte de struguri sau pamant – n.r.), de aceea limpezirea vinului are loc mult mai rapid si intreg procesul este simplificat.

Mai multe informatii despre campania „Must de la Jidvei ”

sunt disponibile la numarul de telefon

0755.706.000

sau pe

 www.mustdejidvei.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *