Ştiri

O floare uriasa, cu miros surprinzator, a fost descoperita in Indonezia

O echipa de specialisti in conservarea mediului din Indonezia a anuntat ca a descoperit o floare uriasa a unei specii de plante recunoscuta pentru producerea celor mai mari inflorescente din lume, informeaza France 24, care citeaza AFP.

Uriasa Rafflesia tuan-mudae – o floare rosie carnoasa, cu pete albe asemanatoare unor basici pe petalele sale enorme – are diametrul de 111 centimetri.

Aceasta dimensiune depaseste recordul anterior, de 107 centimetri, stabilit de o floare gasita in urma cu cativa ani in aceeasi regiune, in jungla din Sumatra de Vest.

”Aceasta este cea mai mare Rafflesia tuan-muda consemnata vreodata”, a declarat Ade Putra din cadrul Agentiei pentru Conservare din Agam, Sumatra.

Floarea dureaza doar aproximativ o saptamana inainte de a se ofili, a precizat el.

Planta a fost numita Rafflesia dupa britanicul Sir Stamford Raffles, care a consemnat pentru prima oara un astfel de exemplar in Indonezia, la inceputul secolului al XIX-lea.

Specia creste in mai multe tari din Asia de Sud-Est, inclusiv in Filipine, unde a fost observat un exemplar cu un diametru de 100 de centimetri.

Inflorescenta plantei parazitare, uneori denumita floarea-cadavru, imita duhoarea carnii putrede pentru a atrage insectele, noteaza sursa citata. Un miros similar este raspandit si de Amorphophallus titanum din Indonezia, o floare in forma de falus, ce poate atinge inaltimi de pana la trei metri. Sursa: Agerpres