Ştiri

Industria horticola din Olanda continua sa se ofileasca

Desi afara este o vreme perfecta de primavara, industria horticola din Olanda continua sa se ofileasca din cauza crizei coronavirusului, dupa socul initial care a inceput in urma cu doua saptamani, transmite Reuters.

Cultivatorii incearca sa pastreze tot ce pot in depozite sau pe camp, insa realitatea este ca o mare parte din recolta de flori din acest an va ajunge la gunoi.

„Pierderile sunt uriase. In acest moment avem doar 30% din cifra normala de afaceri si aceasta este cea mai aglomerata perioada a anului pentru noi”, spune Michel van Schie, purtator de cuvant la gigantul olandez din domeniul horticulturii Royal FloraHolland, cea mai mare firma de licitatii cu flori din lume.

In mod normal, in luna martie, FloraHolland vinde flori in valoare de peste 20 de milioane de euro intr-o singura zi, iar aceasta perioada aglomerata dureaza pana dincolo de Paste, pana la Ziua Mamei care se sarbatoreste la inceputul lunii mai.

In total, 35% din exporturile mondiale de flori si plante, in valoare de 6,2 miliarde euro pe an, trec prin Olanda, provenind in principal de la cultivatorii olandezi, dar si de la cei din Africa si America Latina.

Michel van Schie spune ca problema a devenit una acuta incepand din 13 martie, odata cu anularea zborurilor si interzicerea adunarilor in public in multe tari ale lumii, cand aproape un sfert din florile care erau scoase la licitatie intr-o zi au ramas nevandute si au fost aruncate la gunoi. „Lunea urmatoare am ajuns la 50% si apoi a trebuit sa luam masuri si sa le spunem cultivatorilor nostri „va rugam sa va diminuati livrarile” pentru ca in caz contrar vor fi distruse”.

Mai multi cultivatori de lalele din Olanda au inceput sa ia masuri pentru a scapa de stocurile excedentare, organizand vanzari de tip drive-by la preturi reduse sau ocupandu-se sa trimita florile la spitale pentru a-i incuraja pe pacienti si lucratorii din sectorul medical. Insa acestea sunt solutii locale si 85% din florile olandeze, in special lalele, sunt exportate.

Organizatia Angajatorilor din Agricultura si Horticultura din Olanda (LTO) estimeaza ca pagubele pentru intregul sector agricol din Olanda se vor ridica la cinci miliarde de euro si sfatuieste fermierii, inclusiv cultivatorii de flori, sa pastreze chitantele si sa filmeze atunci cand recoltele lor ajung la gunoi.

„Atunci cand nu se organizeaza petreceri pentru zile de nastere, cand nu au loc nunti si niciun alt fel de festivitati, nu este nevoie de mari cantitati de flori”, spune Michel van Schie. Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *