Ştiri

Acoperişul cu terasă verde, un sistem tot mai utilizat

Tehnologiile create special pentru sustenabilitate şi protejare a mediului au luat un mare avânt în ultimii 10 ani. Consumul inteligent, materialele bio precum şi construcţiile moderne de tip acoperiş terasă verde se răspândesc tot mai mult la nivel global. Un acoperiş terasă verde aduce numeroase beneficii. Stratul de vegetatie joacă rolul de izolator, astfel încât iarna costurile de încălzire sunt mai mici, iar vara aerul condiţionat nu mai trebuie pornit aşa de mult.

Nu e de mirare că la astfel de avantaje, aceste acoperişuri sunt într-o creştere masivă la nivel global. Câteva exemple relevante sunt urmatoarele:

Germania este considerată ţară cu cele mai multe acoperişuri de tip terasă verde din lume. Aceştia nu se remarcă doar la numărul de acoperişuri ci si la tehnologia lor avansată folosită la fabricarea şi montarea lor. Încă din anii ’80, nemţii erau cunoscuţi la nivel global din punctul acesta de vedere. În oraşul Munich, de exemplu, există peste 3 milioane de metri pătraţi de acoperişuri verzi.

Oraşele Hamburg, Stuttgart sau Dusseldorf nu sunt mai prejos, având aproximativ un million de metri pătraţi de acoperiş verde fiecare. În Berlin, între 5-30% din acoperişuri sunt verzi, în funcţie de zonă. Se estimează că în Germania numărul de metri pătraţi de acoperiş verde creşte cu aproximativ 10 milioane în fiecare an!

În Washington, studiile spun că acoperisurile verzi au redus cu mai bine de 10% costurile de încălzire pe perioada iernii. Vara, clădirile verzi au fost mai reci cu 15 grade decât cele clasice. Apa de ploaie ce merge în canalizarea oraşului a scăzut mult, iar testele efectuate sugerează ca apa filtrată de acoperişuri are o cantitate redusă de poluanţi.

Oraşul Toronto a devenit în 2010 primul oraş din America de Nord care să impună prin lege sistemul de acoperiş terasa verde pe clădirile comerciale, cele instituţionale şi pe complexele rezidenţiale. Conform studiilor făcute 6 ani mai tarziu, Toronto a reuşit să depăşească celălalte oraşe americane la numărul de metri pătraţi de acoperişuri verzi.

Deşi cea mai mare parte a acestora se află în Londra, Regatul Unit se remarcă şi el prin creşterea de la an la an a acoperişurilor verzi. Conform unor date din sondaje adresate industriei şi furnizorilor, cumpărarea de acoperişuri verzi creşte cu un număr impresionant de 17 procente anual.

Suedia se remarcă prin centrul comercial Emporia. Acesta a fost inaugurat în 2012, împreună cu un acoperiş impresionant de 27.000 metri pătraţi. Toată suprafaţa aceasta conţine vegetaţie, acoperişul Emporia devenind unul dintre cele mai importante parcuri verzi deschise publicului de pe tot teritoriul Europei.

Un exemplu concret putem vedea în Grecia. În anul 2008, Ministerul Finanţelor a instalat un acoperiş verde pe o clădire de stat. După un an de la instalare, studiile efectuate spun că acest acoperiş terasă verde a ajutat la reducerea masivă a costurilor din aerul condiţionat folosit atât la ultimul etaj cât şi în restul clădirii.

Vegetaţia trăieste cu uşurinţă din apa de ploaie pe care o reţine, deci costurile de întreţinere sunt aproape nule, iar canalizarea devine mai aerisită. De asemenea, plantele produc oxigen, iar un acoperiş terasa verde are o estetică placută. Pentru şi mai multe informaţii, puteţi accesa site-ul milucon.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *